Новата Panamera дебютира у нас, цените започват от 218 390 лева

Ако за някои това е обидно ниска цена, Panamera Turbo E-Hybrid започва от 385 490 лв. с ДДС.

Porsche Panamera премиера

Витоша Спортс Карс

Т ретото поколение на спортния 4-врат автомобил отново ще впечатлява с огромен технологичен арсенал и мирис на бензин, за ужас на заклетите фенове на електромобилите. За заклетите фенове на Porsche, горното е добра новина, макар че Porsche предлага четири електрифицирани версии като плъг-ин хибриди.

Сред технологичните акценти в модела е двукамерното въздушно окачване с два клапана и системата за активно управление на ходовата част Porsche Active Suspension Management (PASM) като част от стандартното оборудване.

Като опция за моделите E-Hybrid на новата Panamera се предлага иновативната система за активно окачване Porsche Active Ride. Основата за това технологично решение са новите активни амортисьори – също с технология с два клапана – всеки свързан към хидравлична помпа с електрическо задвижване. Идеята зад това е, че така почти напълно се компенсират силите, произтичащи от накланянето и вибрациите от движението. Тази технология е съчетана с въздушно окачване със спестяваща тегло еднокамерна система.

Витоша Спортс Карс

Porsche предлага общо четири високо ефективни E-Hybrid задвижвания за новата Panamera. В основата на система стои основно преработен четирилитров V8 двигател с принудително пълнене с два турбокомпресора. Системната мощност на тази комбинация е 680 к.с., а общият въртящ момент достига внушителните 930 Нм. Porsche интегрира електрическия мотор в структурата на цялостно преработената осемстепенна PDK трансмисия с два съединителя.

Витоша Спортс Карс

Panamera Turbo E-Hybrid ускорява до 100 км/ч за 3,2 секунди и има максимална скорост от 315 км/ч. Капацитетът на акумулаторната батерия вече е 25,9 kWh. Това позволява еквивалентен електрически пробег от до 91 километра съгласно комбинирания WLTP цикъл или 83–93 км в градския цикъл.

Вариантите Panamera и Panamera 4 също са налични по време на представянето. Това значи оптимизиран 2,9-литровия V6 турбо двигател с два турбини. Той генерира 353 к.с. и 500 Нм.

В България новата Panamera се предлага на цени от 218 390 лв. с ДДС (Panamera 4 от 226 485 евро) с ДДС. Panamera Turbo E-Hybrid стартира от 385 490 лв. с ДДС.

Porsche Porsche Panamera