Илон Мъск дава “заден” за 10-процентното съкращение в Tesla

Милиардерът е притеснен за перспективите пред американската икономика

Илон Мъск

Getty images

И лон Мъск се коригира за обявеното преди три дни в имейл 10-процентно съкращение на работната ръка в Tesla, предава “Ройтерс”, цитирайки отговор на бизнесмена на анонимен пост в “Туитър”.

Там се отбелязва, че в следващите 12 месеца броят на платените служители на Tesla ще нарасне.

Общият брой на служителите ще бъде увеличен, но заплатите няма да растат”, посочва Мъск.

В четвъртък световните агенции цитираха негов имейл до другите шефове на автомобилната компания, в който Мъск пише, че има “много лошо предчуствие за американската икономика, поради което трябва да се направят съкращения от 10 процента”.

В друг имейл на следващия ден най-богатият човек на планетата посочва, че работната ръка трябва да намалее с 10%, тъй като в някои сектори имало доста излишен персонал. Почасовите служители обаче щели да станат повече.

Поради всичко това акциите на Tesla паднаха с цели 9,2% при затварянето на барсата в петък. Според анализатори Мъск може да съкрати служители, които не се занимават с производство, за сметка такива, вадещи си хляба край поточните линии.

Според регулаторните органи в САЩ до края 2021 г. за Tesla са работили близо 100 хиляди души. Съответно толкова са и с днешна дата, тъй като съкращения или масови уволнения досега не са правени.

39 процента от тях са пряко свързани с производството на коли и батерии.

А Мъск разбуни духовете и с още един мейл преди дни - за задължително връщане на работа и прекратяване на дистанционната дейност. Който не го направи, ще считаме, че е напуснал, написа босът. Това предизвика ответна реакция сред профсъюзни босове в САЩ и Германия.

По-рано Илон Мъск обяви, че Денят на отворени врати на Tesla няма да се проведе на 19 август, а на 30 септември. Целта на събитието е неговата компания да привлече най-добрите софтуерни и хардуерни инженери.

"Дотогова може би ще имаме готов за експлоатация прототип на Optimus, написа милиардерът в социалната мрежа. Това е проект за създаването на хуманоиден робот, който е с приоритет за Tesla."

"Той може евентуално да бъде от полза при разрешаване на глобалния недостиг на работна ръка. Първоначално може да бъде използван да пренася различни неща във фабриките", твърди предприемачът.

Ройтерс

работници съкращения Илон Мъск Tesla