Tesla Гига Берлин излезе във ваканция

Според германски медии планираната почивката ще се използва за вдигане на капацитета на завода

Tesla Berlin Model Y

Getty images

Т esla спря от днес производството в гигазавода си край Берлин за две седмици, предаде “Ройтерс”.

Според компанията спирането е нормално и планирано - ставало дума за стандартна профилактика. Заводът беше открит едва през март.

Германски издания пишат, че ваканцията ще бъде използвана, за да се увеличи капацитета на производство на автомобили и някои части. Tesla не потвърди тази информация.

Според синдиката IG Metall на работниците, които са около 5000, е било съобщено, че заводът ще спре временно работа още преди време. Берлин и провинция Бранденбург са в лятна ваканция от миналата седмица.

Гигазаводът е първият на американската компания в Европа. В плановете на Илон Мъск е заложено да произвежда по 500 000 автомобила годишно и да има общо 12 000 служители.

Наскоро милиардерът обяви, че производството е достигнало 1000 коли седмично, а през първото тримесечие на 2023 г. трябва да бъде вече по 5000. Tesla ще опита да навакса спада от 18 процента на доставките, регистриран в първите 6 месеца на годината. Той се дължи най-вече на локдауните в Китай, където се правят най-много коли на лидера в EV сектора.

Същевременно Мъкс понася критики в Германия, където призовават за по-високи заплати на служителите. Наскоро той каза, че заводите в Берлин и Остин (също открит наскоро) били като "гигантски пещи за горене на пари".

Ройтерс

почивка ваканция производство Илон Мъск Гигазавод Гига Берлин Tesla