Stellantis, Volkswagen и Renault обмислят европейско обединение срещу китайските EV-та

Това може да е единствено решение срещу евтините електрички

Мартин Дешев,
зарядни станции зарядно

, BMW

Архив

К итайските производители на електрически автомобили не крият все по-големите си амбиции да навлязат на европейския пазар и да го превземат. Тукашните компании също сякаш все повече осъзнават, че не могат да се справят с тях сами и търсят обединение, съобщава InsideEVs.

Според информация на Bloomberg няколко водещи европейски производителя „мислят немислимото“. А именно – обмислят варианти да се съюзят, за да произвеждат евтини електрически автомобили и така да се защитят взаимно от външните за континента участници.

Сред тях са Stellantis, Volkswagen, Renault и част от техните производители и доставчици на части и компоненти. Всички те виждат, че китайските компании стават все по-умели не само в предлагането на ниски цени, но и в подобряване на качеството.

BYD вече не крие амбициите си да навлезе в Европа при това с няколко от своите бранда и да предлага модели във всички класове. И те ще са осезаемо по-евтини от еквивалентните европейски конкуренти. BYD Dolphin например е със 7000 евро по-евтин от VW ID.3 със сходно ниво на оборудване.

„Похарчили сме милиарди общо като индустрия, за да реализираме електрическата мобилност. Сега въпросът е имаме ли правилните параметри“, казва Холгер Клайн, изпълнителен директор на ZF Friedrichshafen AG – един от големите германски производители на компоненти със 165 000 служители по света.

Изпълнителният директор на Renault SA Лука де Мео също не крие интереса си към такава идея. И преди той я е сравнявал като своеобразен автомобилен еквивалент на Airbus, който беше създаден, за да се бори с Boeing.

Идеята е компаниите да не се обединяват напълно, а да си помагат за конкретни проекти. В случая, да разработват и произвеждат заедно евтини електромобили, които да са подходящи за масовия пазар и да са с добро качество.

Но не бива да бързаме, казва де Мео. „Отворени сме да споделяме подобна инвестиция, защото е много трудно да се изкарват пари от малки коли. Опитваме се да намерим начин“, казва той и допълва, че се водят множество разговори в индустрията за създаване на обща EV платформа. Засега обаче не изглежда разговорите да са постигнали нещо значимо отвъд сверяване на позициите и мненията.

коли автомобили електрически автомобил електромобили