Renault и Nissan вече работят по пет нови проекта

В началото на февруари ще бъдат обявени подробности по новото партньорство на двете марки, алиансът остава

Валентин Маринов,
Renault Nissan

Getty Images

Renault и Nissan работят по промяна на своето партньорство, а това продължава вече от много време. Последният мотив в това отношение е и доста силен - френската марка иска да премине още до края на десетилетието на EV.

Тя вече е в процес да раздели бизнеса си, като този с двигатели с вътрешно горене е в отделна дивизия, съответно и електрическият.

Сега Bloomberg твърди, че алиансът между двата бранда ще продължи, а оттам и ще има големи промени по двете гами, задвижвания, платформи и т.н. Те вече работят по нови проекти, твърди медията.

И добавя, че шефовете на двете компании се се съгласили на заседание да изравнят своите кръстосани дялови участия. Те ще официализират всичко това на 6 февруари, когято ще узнаем и конкретни планове.

Според сделката Renault ще намали своя дял от 43 процента в Nissan до 15 чрез продажба на акции с течение на времето. Това би изравнило баланса, тъй като Nissan притежава 15 на сто от Renault.

Френското правителство, което е най-значимият акционер в Renault, се е съгласило с реорганизацията, стига двата производителя да продължат да си сътрудничат по редица начинания.

Първоначалните планове предвиждат Renault, Nissan и Mitsubishi Motors да започнат пет проекта. Един от тях ще бъде свързан с товарни автомобили, друг ще се фокусира върху индийския пазар, а трети е насочен към Латинска Америка.

Според Bloomberg Renault е предложила работа по 10 общи проекта.

От всичко се подразбира, че главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео ще може да продължи с плана си за разделяне на френския компания на пет отделни бизнеса. Това ще включва дивизия за електромобили и софтуер, наречена Ampere.

Информации сочат, че Renault иска да засили връзките си с компании като Zhejiang Geely Holding и Qualcomm, докато Nissan се очаква да инвестира в Ampere.

Лука де Мео алианс Renault Nissan Nissan Renault