Очаквано: Geely и Renault създадоха компанията за коли с ДВГ-та

Новият бизнес за милиарди обединява 17 завода, 5 R&D центъра и 19 000 служители

Пламен Георгиев,
Renault семейство

Renault

Л ука де Мео направи първата от двете големи крачки в кардиналната трансформация на Renault Group. От месеци се говори, че шефът иска да раздели бизнеса с електромобили и конвенционални автомобили. Ето че второто се случи, сега остава да видим как ще протекат преговорите с Nissan за Ampere.

Но италианецът не се шегува и действа кардинално. Доказва го днешната новина за подписаното (необвързващо се казва) споразумение между Geely и Renault Group за създаване на нов глобален лидер за разработка, производство и доставка на най-добрите в класа хибридни и високоефективни термични задвижвания. Двете компании ще притежават по 50% в новото дружество.

Новата компания ще бъде самостоятелен глобален доставчик на решения за задвижване, произвеждащ следващо поколение хибридни двигатели и разработвайки въглеродно неутрални и нискоемисионни технологии в пет глобални центъра за научноизследователска и развойна дейност. Очаква се при стартирането новата компания да обслужва множество индустриални клиенти, включително Renault, Dacia, Geely Auto, Volvo Cars, Lynk & Co, Proton, както и Nissan и Mitsubishi Motors Company. В бъдеще партньорството може да предлага технологии за задвижване на автомобилни марки от трети страни.

Новата компания планира да управлява 17 завода за задвижване на 3 континента, в които работят общо около 19 000 души. Тя ще има общ капацитет от над 5 милиона термични, хибридни и plug-in хибридни двигатели и трансмисии годишно, обслужвайки над 130 страни и региони. Съвместното продуктово портфолио и регионален отпечатък на новата компания биха могли да предложат решения за 80% от световния пазар на двигатели с вътрешно горене.

Очаква се това рамково споразумение да доведе до официално обединяване през 2023 г. Допълнителни подробности за новото дружество се очаква да бъдат обявени през следващите месеци.

Horse Renault Geely