Парен автомобил би брадат рекорд

Парен автомобил би брадат рекорд

ЕПА/БГНЕС

Парен автомобил би брадат рекорд

Британски болид с парен двигател счупи над 100-годишен рекорд за скорост. Постижението бе записано след два опита на писта в американската военновъздушна база Едуардс, в пустинята Мохаве, предадоха световните агенции.

Болидът, кръстен от създателите си "Най-бързият чайник на планетата", разви скорост при двата опита от съответно 218,871 км/ч и 243,148 км/ч.

През 1906 г. американецът Фред Мариот беше успял да подкара болида си с парен двигател със скорост от 204,387 км/ч в Дайтона бийч, в щата Флорида.

Сега за нов рекорд ще се счита средната величина между двете развити от "Най-бързия чайник на планетата" скорости при двата му опита, т.е. 225,055 км/ч.

Британският екип се води от Чарлз Бърнет III. Той вече е рекордьор и в друга дисциплина. През 1999 г. Бърнет подобри рекорда за скорост при плаване с лодка с външен двигател. Тогава той разви скорост от 220 км/ч, припомня Франс прес.

Болидът с парен двигател на Бърнет има формата на катамаран, или на космически кораб, но не и на състезателно возило. Дълъг е 7,6 метра, тежи 3 т и е конструиран от алуминий и карбон.

Оборудван е с дузина "парни котли", съдържащи над 3000 метра тръби. Вътре парата, достигаща температура от над 400 градуса по Целзий, задвижва турбина със скорост, равняваща се на два пъти на скоростта на звука, уточнява Франс прес.

За опита си в пустинята Мохаве Бърнет и неговият екип са се готвили цели 10 години.

Източник на статията: Vesti.bg