Никола Цолов: Във Формула 3 всичко е ново за мен. Първите дни ми беше трудно

Работата със спирачките е много по-различна в сравнение с Формула 4, където не се налага да натискаш толкова силно педала, обясни младият български пилот

Никола Цолов 2023

Nikola Tsolov Racing

М ладият български пилот Никола Цолов ще дебютира този сезон във Формула 3. Шампионатът се завръща сред подгряващите серии на Формула 1, а сезонът стартира на 3 март в Бахрейн.

В първата си година в автомобилните състезания Цолов доминира в испанската Формула 4, където стана шампион с 13 победи, 15 първи места на старта, 17 най-бързи обиколки и 18 подиума в 21 състезания. Той си осигури титлата с рекордните 400 точки.

Сега го очаква дебют във Формула 3, където всичко ще бъде по-трудно - съперниците му са много по-опитни, автомобилите са по-бързи, по-тежки, състезанията са по-дълги, а пистите ще са тези, на които се състезават големите звезди от Формула 1.

По време на предсезонните тестове в Бахрейн Никола Цолов говори пред официалния сайт на Формула 3.

Страхотно е да направя крачката направо от Формула 4 към Формула 3. Тимът е наистина добър, в последните няколко години за тях са карали много успешни пилоти и АРТ винаги е бил топ отбор. Вълнувам се за началото на съвместното ни пътешествие и се надявам да се справим по възможно най-добрия начин", заяви Цолов.

През миналата година Цолов участва в теста за нови пилоти на Формула 3, като за 3 дни записа впечатляващите 251 обиколки с болида на АРТ на "Херес".

"Тестовете минаха добре. Беше трудно, тъй като не бях карал такъв автомобил, нямах възможност да работя и на симулатора преди теста, така че всичко се случи изведнъж. Но беше хубаво, че имам възможност да опозная колата, която е супер бърза.

Аеродинамиката работи много повече в сравнение с това, с което съм свикнал, притискането в завоите - всичко беше напълно ново за мен. Работата със спирачките е много по-различна в сравнение с Формула 4, където не се налага да натискаш толкова силно педала, но във Формула 3 буквално скачаш на педала на спирачката. Все едно разбиваш стена.

За мен това беше малко по-трудно веднага да работя при напрежението, при което се справят моите съотборници. Но в края на третия ден вече бях много по-близо до тях и всъщност, в третия ден всичко беше както трябва. В дългите серии от обиколки имах добро темпо, което показва, че мога да съм на нивото на другите, само ми трябва още малко опит.

Тези три дни бяха забавни и ми помогнаха в подготовката за новия сезон. Преди сезона има още три тестови дни в Бахрейн, така че това е добре за мен. Нямам търпение за първото състезание", разказа Никола.

Българският пилот е наясно, че има още много да учи за Формула 3:

Трябва да свикна с новите неща, като за мен всичко е ново, неща като виртуалната кола на сигурността, DRS-системата, стартовата процедура - те са напълно различни, всичко се случва много по-бързо. Формула 3 е голяма крачка и по отношение на пилотирането, ще бъде много трудно защото тук карат много добри пилоти."

пилот Формула 4 Формула 3 Никола Цолов