Mercedes-Benz вади четири нови двигателя, един от които иновативен

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

К омпанията от Щутгарт разказа подробности за новото семейство двигатели, които ще разгърне в моделната си гама през 2017 г. Започваме с бензиновия редови „шестак“ носещ индекса M256. От компанията го определят като „напълно нов етап в електрификацията на силовите агрегати“. Това се дължи на вградена 48-волтова подсистема и „интелектуално принудително пълнене с електрически турбокомпресор и интегриран стартер-генератор.“ Електрическото турбо елиминира турбо дупката, а ISG (Интегриран стартер генератор) е монтиран между двигателя и трансмисията, като добавя 15 kW към мощността на агрегата.

Трябва обаче да се отбележи, че тази конфигурация е иновативна само за моделите на Mercedes-Benz. Напомняме, че първото серийно приложение на аналогична конфигурация видяхме в Audi SQ7, макар там „основата“ да е дизелов двигател. От Mercedes обясняват, че новият редови двигател, заменящ V6 конфигурацията, предлага параметри, които не са по-лоши от тези на V8 двигател, а именно 408 к.с. и 500 Нм. Разликата е, че ще е „много по-икономичен“.

M256 ще се появи в обновения Mercedes-Benz S-Class през 2017 година.

 M256

M256

Семейството на дизеловите двигатели ще се попълни от нов флагман с индекс OM656. Той ще разчита а двустепенно принудително пълнене и система с променлива фаза на газоразпределението Camtronic. Тя ще бъде въведена първо в дизеловите двигатели и целта й е да намали разхода на гориво и нивата на вредните емисии. Мощността на новия OM656 ще надхвърля 313 к.с., а настоящото поколение на OM654 предлага 258 к.с. При това новият двигател ще е със 7% по-икономичен.

 OM656

OM656

Нов е и двигателят M176 – „един от най-икономичните V8 бензинови двигатели в света“. Това се постига чрез система за изключване на чест от цилиндрите при малко натоварване и изменение на фазата на газоразпределение. С работен обем от 4,0 литра, новият V8 генерира 476 к.с. и 700 Нм Текущата версия е по-маломощна – 455 к.с., но по-лакома с около 10%. Този двигател ще се монтира също в обновената S-Class 2017.

Базовият 4-цилиндрод двигател с обем 2,0 литра и мощност 136 к.с. е с индекс M264. Той разчита на твинскрол турбо, 48-волтов стартер-генератор и помпа, система Camtronic, а също и технология за намаляване на триенето.

Двигателите M256, M176 и M264 стандартно ще са окомплектовани с филтри за твърди частици. Напомняме, че Mercedes-Benz е първата компания в света, която серийно започна да оборудва бензиновите си двигатели с такива филтри.

Четете още:

Nissan GT-R e бензинова ракета с електронно управление (тест драйв)

Седемместният Atlas е най-големият модел на Volkswagen

Новият MINI Countryman е с 20 см по-дълъг, има голям багажник и 5 места

Източник на статията: Vesti.bg

Мерцедес Mercedes OM656 Mercedes M256 Mercedes-Benz