Mazda потвърди, че Iconic SP ще стане сериен модел

Тя ще продължи духа на RX-7

Мартин Дешев,
Mazda Iconic SP

Mazda

М иналата година Mazda плени автомобилните фенове със своя прототип Iconic SP. Елегантният автомобил бързо си спечели доста почитатели, които упорито призоваваха Mazda да превърне автомобила в реалност.

И техните желания са чути. В интервю за TopGear главният дизайнер на Mazda Масаши Накаяма обяви, че компанията иска да направи наследник на RX-7 и това ще бъде именно Iconic SP.

„RX-7 беше нашият основен източник на вдъхновение. Нашата надежда е, че когато видят Iconic SP, хората ще си спомнят и за RX-7“, казва Накаяма.

„Искам да направя този автомобил следващия наш проект. Искам да го виждам по улиците“, допълва той.

Накаяма допълва, че „дизайнът на Mazda трябва да активира нещо дълбоко в съзнанието ни. Не е въпрос на логика. По-лесно е да го представим от детска гледна точка. Мисля, че има стил дизайн, който се харесва най-вече на децата. Да вземем за пример детските колички. Децата обикновено ги гледат от високо и която има най-атрактивна форма, ще бъде избрана от тях. Когато гледате и този автомобил (RX7) отгоре, формата му е впечатляваща… Това е дизайнът, който Mazda иска. Такъв, който да резонира в сърцата ни“.

Iconic SP най-вероятно ще продължи и друг важен елемент от историята на RX-7: роторният двигател. Конфигурацията ще е сходна с тази на MX-30 – двигателят няма да е свързан с колелата, а ще осигурява заряд за батерията.

Общата мощност ще е 365 к.с., които ще се изпращат само към задните колела. Двигателят ще е централно разположен, максимално ниско в купето.

Следващият логичен въпрос е кога ще се случи. За съжаление Накаяма не се наема със срокове. Може да се наложи да почакаме, но ще си заслужава. Имайки предвид, че изглежда сякаш Mazda вече има доста ясна представа за механиката и дизайна на автомобила, чакането може и да не е чак толкова дълго.

коли автомобили спортни коли Mazda