Lexus електрифицира гамата си в Европа, като спря двете си спортни коли с V8

Ще се наложи да се сбогуваме с LC и RS

Мартин Дешев,
Lexus LC 500 Hokkaido Edition

Lexus

Lexus електрифицира гамата си в Европа и вече предлага само изцяло електрически или хибридни модели. Това става факт, след като компанията спира продажбите на двете си спортни коли с V8 двигател – LC и RC, съобщава Autocar.

И двете коли са към края на жизнения си цикъл, като са съответно на 7 и 10 години. Не изглежда, че те ще имат нови модели или поне не в краткосрочен план.

С това Lexus остава само с електрифицирани модели, които бяха с V8 двигател, като LC имаше и версия с V6. По-стария RC имаше и хибрид в началото, но той беше спрян през 2020 г. От тогава се предлага само спортната версия с V8 с 467 к.с.

Засега няма информация от Lexus колко време ще продължи да произвежда и продава двата модела на други пазари. Миналата година LCD беше обновен, така че спирането му в Европа донякъде е изненада.

Според Autocar е възможно причината да е и влизащата в сила скоро нова регулация за киберсигурност в ЕС. Тя въвежда някои по-специфични изисквания, които са непосилни за по-стари модели без сериозни и скъпи промени в архитектурата им. Затова производителите предпочитат просто да спрат моделите от продажба докато направят нови версии или ги заменят с други.

Това няма да е голяма загуба за приходите на Lexus. Според данни на Autocar, през миналата година компанията е продала 15 броя от RC във Великобритания и общо 2600 за десетилетието от съществуването си. Продажбите на по-екзотичния и скъп LC са по-малко – 624 общо за седемте години.

Lexus автомобили коли