Купе-кросоувър е първият автономен електрокар на Skoda

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

З а момента това е само концепция, но със сигурност тя показва как се промени марката през годините. А дава и ясен сигнал, че компанията от Млада Болеслав има амбицията да направи купе-кросоувър, с който да влезе в елитната компания на луксозните марки, предлагащи подобни модели.

Освен желанието за влизане в един нишов сегмент, Vision E маркира плановете на Skoda за електрификация. С 300 к.с. (225 киловата), генерирани от изцяло електрически задвижващ тракт, концепцията се превръща в най-мощния модел на марката, изпреварвайки Superb 2.0 TSI AWD с неговите 280 к.с.

Не се споменава времето за ускорение до 100 км/ч, но максималната му скорост е 180 км/ч. Далеч по-важно е твърдението на Skoda, че литиево-йонните батерии на модела гарантират автономен пробег от 500 км.

Типично за Skoda, интериорът на концепцията е много просторен, което е постигнато чрез платформа с дължина от 2850 мм. Липсата на конвенционални В-колони означава, че влизането и излизането в и от интериора е много лесно.

Другата важна характеристика на Vision E Concept е автономността му от Ниво 3. Това означава, че автомобилът изпълнява сам функциите си в пътни задръствания, а също поддържа лентата си на движение на магистрала. Нещо повече, той може да изпреварва други автомобили и да завива, както и да намира свободни паркоместа, да паркира на тях и след това да излиза от тях без човешка намеса.

Очакванията се, че сериен купе-кросоувър от Skoda ще се появи в Китай през 2019 г., когато компанията ще представи своя пръв електрифициран модел: plug-in хибридът Superb. До средата на следващото десетилетие Skoda ще представи 5 изцяло електрически модела, като първият ще дойде през 2020 г.

Четете още:

MINI Countryman е по-доброто BMW X1 (тест драйв)

Дяволът се е вселил в Challenger SRT Demon

Tesla изпревари GM и е най-скъпата марка в САЩ

Източник на статията: Vesti.bg

Шкода Шкода Вижън Е Skoda Skoda Vision E