Tesla изпревари GM и е най-скъпата марка в САЩ

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

С едмица, след като се нареди пред Ford Motor Co., акциите на Tesla се покачиха с 3,3% в понеделник, което значеше, че пазарната капитализация на марката достигна $50,9 млрд. С това производителят на електрически автомобили поскъпна и се нареди с около $64 млн. пред GM. Така водената от Мъск компания вече се намира на $1 млрд. зад Honda Motor Co. и наближава Топ 5 в световен мащаб.

В момента Tesla се нарежда на 6-то място по пазарна капитализация, изоставайки зад лидерите Toyota Motor Corp. ($172 млрд.), Daimler AG, Volkswagen AG, BMW AG и Honda.

Цялата тази истерия около нарастването на цените на акциите е резултат от това, че инвеститорите вярват твърдо на Мъск и обещанието му, че електрическите автомобили ще се превърнат във властелини на пътя. Интересното е, че GM изпревари Tesla, лансирайки на пазара плъг-ин хибрида Chevrolet Bolt, чиято цена и пробег са идентични с тези на обещавания от Мъск седан Model 3, от който няма произведена и една бройка, а вече са капарирани над 400 000.

“Tesla излъчва чувство на оптимизъм, свобода, както и много други емоции, които, според нас, другите компании не могат да дублират,” смята Александър Потер, анализатор в Piper Jaffray Cos.

Проблемът е, че към момента компанията на Мъск може само да излъчва подобни чувства, докато реалността не се крепи на чувства. Тази година се очаква GM да спечели над $9 млрд., докато при Ford тази цифра ще е около $6,3 млрд. Къде е Tesla? Ами с очаквана загуба от над $950 млн.

Нещо повече, в момента Tesla произвежда по около 1900 коли седмично. На този фон как звучи обещанието, че през 2018 г. компанията ще произведе 500 000 коли? Т.е. ще трябва да увеличи капацитетът си с 4,5-5 пъти!

Увеличението на цената на акциите е резултат от наближаващия старт на продажбите на Model 3. От този модел зависи дали балонът ще се спука или ще продължи да се надува.

Реалността е, че през миналата година Tesla е доставила по-малко от 80 000 коли, докато GM над 10 млн.

Четете още:

Зависимостта от дизелите заплашва луксозните марките в Европа

Jeep Grand Cherokee Trackhawk e най-бързият и мощен SUV в света

Саудитски милиардер стои зад новия официален представител на Mercedes у нас

Източник на статията: Vesti.bg

електрически автомобили Илон Мъск Тесла Tesla