GM е излъгал при продажбата на Opel, ще бъде съден за до 800 млн. евро

Пламен Георгиев,
Opel Insignia Grand Sport

, Harald Dawo

Opel Insignia Grand Sport

А генция Reuters, позовавайки се на информирани източници, съобщава за плана на концерна PSA да си върне значителна част от сумата, заплатена от французите на General Motors за закупуване на Opel. Според думите на анонимни сътрудници на PSA, американците са заблудили френския концерн за възможността автомобилите Opel/Vauxhall да покрият стриктните екологични норми, които ще влязат в сила през 2021 г.

Плановете са през 2021 г. средните нива на отделя на СО2 на цялата моделна гама да спадне от сегашните 130 до 95 г/км, като на всеки грам над тази норма всеки изкаран на пазара автомобил ще бъде глобяван с по 95 евро.

В хода на преговорите е било прието, че Opel ще превишава нормата средно с 3,7 г/ км. Но снижаването на търсенето на дизели и практическото спиране на продажбите на Opel Ampera-e в Европа почти утроява тази цифра. В резултат на това, според думите на Карлос Таварес, най-големият човек в PSA, глобите може да заплашат самото съществуване на компанията, а планът за развитие на Opel ще се нуждае от огромни финансови инжекции в много кратки срокове.

Очаква се, че финансовите претенции на французите ще възлизат на между 600 и 800 млн. евро от 1,3 млрд., платени за Opel. Според източниците вече са проведени първоначални преговори, но без да се постигне никакъв резултат. В момента PSA подготвя иск, тъй като мирно разрешение на въпроса явно е невъзможно.

Американците също няма да се предадат без бой, тъй като на шията им виси като воденичен камък многомилярдните пенсионни задължения към работещите. Но ако наистина има измама, то съдът трябва да каже своята тежка дума.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Китайски световен рекорд: продадоха 6000 автомобила за 137 секунди

Бюджетният Fiat Cronos идва като заместник на Linea

Японската компания Sumitomo купи автомобилния бизнес на „Мото-Пфое”

Източник на статията: Vesti.bg

General Motors PSA Group Opel