Един от най-влиятелните политици в Италия настойчиво покани Tesla

Матео Салвини вече е на власт, но пак го удари на популизъм

,
Италия Рим

iStock

И талианският министър на инфраструктурата и транспорта Матео Салвини съвсем открито покани Илон Мъск и Tesla за следващ гигазавод по време на уебинар, организиран от медии на Ботуша.

Популистът и доскорошен опозиционер, а отскоро властимащ, при това начело на едно най-важните министерства, направи изявлението без досега Мъск или негов мениджър да е казвал, че производител №1 при електромобилите обмисля втори завод в Европа.

По-рано тази година заработи “Гига Берлин”, за който милиардерът каза, че “изгаря пари като в пещ”. Говори се, че в бъдеще той гледа към Канада и (или) Мексико, а също така Азия за поредна инвестиция в производство.

Жалко е, че Tesla не е дошла в Италия досега, заяви босът. - Сраната ни може да извлече големи ползи, ако Илон Мъск реши да направи такава инвестиция. От друга страна Италия разполага с всичко, за да произвежда качествени електромобили. Бих бил щастлив, ако се появи такава възможност.”

Той стигна по-далеч, като увери, че Tesla ще получи пълна подкрепа от правителството на Апенините и “няма да й се правят пречки като в Германия”. Последното е по повод дългия път, който Мъск и компания трябваше да извървят с изваждането на всички разрешителни.

На този етап Tesla присъства с представителство в Италия и с няколкостотин зарядни станции Supercharger.

А Салвини определено обича да свири на автомобилната струна. Неотдавна той предложи да се направи референдум в страната, който да реши дали Италия да подкрепи забраната на ДВГ в новите коли от 2035 г. Тогава течеше предизборна кампания.

Италия Матео Салвини Tesla Optimus завод на Mercedes