Audi започва тестове на прототип за Формула 1 преди края на годината

Над 300 души ще работят за отбора, набирането на персонал вече започна

Валентин Маринов,
Audi F1 China

Audi

П одготовката на Audi за влизане във Формула 1 през 2026 г. набира скорост и прототип на задвижващ агрегат ще работи на тестовия стенд преди края на годината, съобщи германският производител.

Това стана на изложението в Шанхай, избрано от германската марка за промотиране на проекта за Ф1. На щанда има и болид. Изборът на Китай за публичния дебют на начинанието е стратегически, каза Audi. Страната е най-големият пазар на концерна VW Group и в същото време има огромна база от фенове на Формула 1.

Припомняме: марката обяви миналия октомври, че придобива дял в Sauber Group, чийто базиран в Швейцария отбор се състезава този сезон като Alfa Romeo с двигатели на Ferrari. Постепенно целият отбор на Sauber ще бъде изкупен и стане заводски тим на Audi.

Формула 1 ще има нов двигател от 2026 г., с акцент върху устойчивостта и по-рентабилното бъдеще.

В Шанхай членът на борда на директорите на Audi Оливер Хофман заяви, че проектът за Формула 1 "наистина е пораснал през последните месеци".

Ние сме убедени, че нашият ангажимент във Формула 1 ще засили спортния фокус на Audi“, добави изпълнителният директор Маркус Дюсман.

Повече от 260 специалисти вече работят по проекта в съоръжение близо до централата на автомобилния производител в Инголщад, като ядрото на екипа за развитие идва от съществуващия персонал на Audi.

Те се присъединяват към специалисти с опит във Формула 1, които са привлечени отвън и ще подсилят отбора. До края на годината наемането на персонал трябва да приключи, като екипът ще включва над 300 служители, обясни фирмата.

Audi Sauber Китай Шанхай Маркус Дюсман Audi F1