Audi закупи дял от Sauber по пътя към Формула 1

Това е само началото на овладяването на целия отбор, твърдят германски медии

Audi Sauber Формула 1

Audi

Audi придоби миноритарен дял от акциите на групата Sauber покрай влизането си във Формула 1 от 2026 г. чрез швейцарския тим, обяви компанията на Петер Заубер, цитирана от световните агенции.

Не се посочва какъв е делът, но днешната новина ни връща към октомври м.г., когато окончателно бе потърдено, че Audi ще стане част от стартовата решетка чрез Sauber.

Отборът алпийската страна се състезава във Формула 1 като Alfa Romeo. Така ще бъде и този сезон, а през 2024-2025 г. ще се представя като Sauber.

Плановете са от 2026 г. двигателят и шасито за тима на Audi вече да се правят съвместно, но акцентът ще падне върху спортната дивизия на бранда в Нойбург на Дунав. Sauber ще произвежда болида и ще го развива в Хинвил. Ще носи отговорност и за състезателните дейности.

Целият процес ще се наблюдава от групата Volkswagen.

Това е важен крайъгълен камък по пътя към влизането на Audi във Формула 1, планирано за 2026 г. Когато това се случи, Sauber group ще бъде стратегически партньор на германската марка“, се казва още в изявлението на швейцарския отбор.

Според публикации в германски медиите, амбициите на Audi не спират дотук, акциите на Sauber ще бъдат изкупени, а отборът овладян изцяло.

Sauber Audi Формула 1