Audi ще покаже скоро болида си за Формула 1

Това ще стане на изложението в Шанхай този месец и изборът на място не е случаен

Валентин Маринов,
Audi Sauber Формула 1

Audi

Audi почти сигурно ще покаже скоро как ще изглежда болида, с който ще участва във Формула 1 през 2026 г. Очаква се това да стане на изложението в Шанхай (18-27 април).

Марката реално започна да придобива тима на Sauber, който ще стане част от Audi Works.

Audi обяви през август, че ще участва във Формула 1 по новите правила за двигатели, които влизат в сила именно през 2026 г., като ще прави своя мотор в Нойбург, Бавария.

Говорител на Audi заяви пред Automotive News Europe, че компанията ще покаже демонстрационна кола и ще даде актуална информация как се развива проектът.

Изборът на Шанхай за публичен дебют на отбора от Формула 1 е стратегически, каза Audi. Китай е най-големият пазар на марката и в същото време има огромна база от фенове на Формула 1.

За съжаление не е имало Гран При на Китай от 2019 г. заради COVID“, каза говорителят в имейл, добавяйки, че представянето на проекта там ще бъде жест на признателност към местните фенове на спорта.

Формула 1 ще направи голяма промяна в регулациите през 2026 г., когато ще изисква използването на синтетични горива и ще увеличи дела на електроенергията до 50 процента.

Спортът също така се стреми да постигне нулев нетен въглероден отпечатък до 2030 г., което шефът на Audi Маркус Дюсман определи като „гранично условие“ за навлизането на автомобилния производител в серията.

Шанхай Формула 1 Sauber Audi