A8 ще живее по-дълго, тъй като Audi отлага електрическия му наследник

Просто интересът към сегашния модел е достатъчно голям

Мартин Дешев,
Audi A8

Audi

Audi ще удължи живота на A8 още няколко години и вероятно ще има още един фейслифт на модела. Причината е, че компанията отлага дебюта на изцяло електрическия му наследник, съобщава CarScoops.

Настоящето четвърто поколение на A8 беше представено през 2017 г. През 2021 г. получи фейслифт, като плановете бяха през 2024 г. моделът да бъде заменен от изцяло електрически E-Tron наследник.

Въпросният модел обаче е отложен поне за 2027 г. Причините са по-слабото търсене на електрически автомобили от очакваното и достатъчно голям интерес към настоящия модел, особено в Китай. Всичко това създава подходящи предпоставки A8 с ДВГ да продължи да съществува още няколко години и дори може да има още един фейслифт, за да запази атрактивността му.

Говорител на Audi коментира пред германското издание AMS, че в момента действително няма планове за прекратяване на производството на A8. Той допълва, че има солиден интерес към настоящия модел в Китай. Говорителят обаче не коментира плановете на Audi по отношение на електрическия модел и дали/защо е отложен.

Audi подходи по подобен начин и с Q7. Настоящият модел получи втория си фейслифт съвсем наскоро, въпреки че оригинала беше представен през 2015 г.

Основните германски конкуренти на Audi вече имат изцяло електрически лимузини – BMW i7 и Mercedes EQS. За момента най-луксозната електрическа лимузина на Audi е E-Tron GT, а скоро ще има и A6 E-Tron.

Audi електромобили електрически автомобил автомобили коли