Създадено за Toyota

Toyota C-HR продължава завета да приковава погледите (ВИДЕО)

Второто поколение отново е с дръзка визия, кардинално променен интериор, вече предлага i-AWD и плъг-ин хибридна версия

П ет трилиона йени! За да съм абсолютно точен: 5,35 трилиона, което се равнява на $34,5 млрд. Това е оперативната печалба, която Toyota отчете съвсем наскоро, превръщайки се в първата японска компания, прескачаща границата от 5 трилиона йени печалба.

Продажбите на автомобилния концерн, под чиято шапка са Toyota, Lexus, Daihatsu и Hino, се увеличиха с 5% до 11,09 млн. броя благодарение на популярността на хибридните коли.

Един от тези хибридни бестселъри на Toyota в Европа несъмнено е C-HR, чиято първо поколение, дебютирало на пазара през 2016 г., вече има на сметката си около 850 000 броя.

Гледам второто поколение на модела и спокойно мога да използвам низ от прилагателни, за да опиша дизайна. Не се притеснявам да използвам думи като привлекателен, смел, разпознаваем, вдъхновяващ.

Бих могъл да призная, че доскоро нямаше как да заложа на горните определения по адрес на Toyota. Причината бе, че екстериорът на моделите на японската марка (като изключим C-HR) по-скоро беше скучен. Но вече не, новият дизайнерски език е коренно различен, далеч по-експресивен, а този модел изглежда почти идентично с концептуалния от преди няколко години.

Затова и Toyota вярва, че цели 66% от клиентите на новия C-HR ще са нови за марката, търсещи премиум изживяване и усещане от новия си автомобил, докато при първото поколение този процент бе 36.

CarMarket.bg

3D архитектурата на предната част в стил „глава на чук“ е интерпретирана по нов начин, за да включва тези впечатляващи изцяло LED предни светлини, интегрирани в общ блок с мигачи в рамките, чийто дизайн е с форма на стрела.

Отзад разликата с първото поколение също е огромна, най-вече в силно изпъкналите и изрязани стопове, свързани с LED светлинна лента, в която е изписано името на модела, която предлага динамична последователност от светлинни ефекти, за да приветства водача и пътниците. Задното стъкло е още по-скосено от преди.

Не мога да подмина интегрираните във вратите дръжки, елемент, предлаган за първи път от Toyota. Ще маркирам и спойлера над петата врата, който, освен че придава още по-динамично излъчване, спомага да не се цапа задното стъкло при шофиране на дъжд.

CarMarket.bg

Особено важно в сегмента на компакните кросоувъри са опциите за персонализация. Тук Toyota се справя отлично. Имаме нови келхлибарено жълт и платинено сив цветове (тестовият модел), които са налични само в двуцветно изпълнение. Отделно имаме други два специални цвята – огнено червено и динамично сиво, плюс още 7 цвята. Добавям и двуцветните комбинации, за да стане броят им много голям. На мен това решение с черното ми допада изключително много, но то е на цена от 1990 лв.

Доста богат е и списъкът с аксесоарите, които могат да бъдат допълнително поръчани за модела. Сред тях мога да изтъкна багажни греди на покрива и багажна кутия Toyota, но тя може да е ваша срещу 2890 лв.

Вносителят предлага и всичко необходимо за зареждане на плъг-ин хибрида в домашни условия: стенни зарядни станции, кабели, адаптери и т.н.

 Toyota C-HR 2024

CarMarket.bg

Toyota C-HR 2024

Интериорът е също толкова впечатляващ, колкото и екстериорът. Конфигурацията на цялото вътрешно пространство е изцяло нова спрямо предходния модел. След това трябва да изтъкна материалите, които гарантират премиум усещане в модел от най-масовия сегмент. Това до скоро просто нямаше как да се констатира по адрес на Toyota и масовия сегмент.

Концепцията „Крило” обединява характерен осветен контур в предните врати, който минава в горната част на арматурното табло и така пътниците имат усещането, че автомобилът ги прегръща.

Неговата „прегръдка” може да се усети още при приближаване и отключване на автомобила, при което пътниците са посрещнати със светлинно приветствие.

За тяхното настроениe се грижи и 64-цветно амбиентно осветление, което променя нюанса си на всеки кръгъл час.

Всички нива на оборудване на новия Toyota C-HR разполагат с изцяло ново, 12,3-инчово дигитално приборно табло. То е конфигурируемо с четири теми – Casual, Smart, Tough или Sporty – и три персонализирани оформления на уредите.

CarMarket.bg

По средата на арматурното табло имаме 12,3-инчов сензорен екран, но той се предлага само за последните три нива на оборудване, първите три са с 8-инчов. Тук трябва да отбележа, че цели 6 нива на оборудване не звучи като лесно за ориентация на клиентът в това многообразие, много компании вървят в посока на смаляване броя на нивата оборудване, за да облекчат избора.

По-свързано мултимедийно изживяване е налично благодарение на Toyota Smart Connect, който включва вграден гласов асистент и безжична връзка със смартфон чрез Apple CarPlay или Android Auto. Облачната навигация с актуализация на картите в реално време си е удобство.

Горните две нива на оборудване, PREMIER EDITION и GR SPORT, предлагат панорамен покрив. Използвайки иновативни покрития, той запазва топлината в купето в по-хладните дни и предотвратява прекомерно нагряване при слънчево време.

Вниманието към детайла демонстрират специално изработени метални високоговорители JBL. Въздухът в купето се пречиства от технологията nanoeX, която разпръсква микроскопични капчици вода, за да го пречисти, да премахне алергените, да намали миризмите и да осигури по-добра хидратация на кожата.

CarMarket.bg

Много сериозен за сегмента – 388 литра е обемът на багажника при версията 1,8-литров двигател. Спада до 364 лв. при 2,0-литровата версия с предно и задвижване на четирите колела. Едва 310 л е той във версията плъг-ин хибрид, което си е малко, но пък и разбираемо, тъй като под пода на багажника е монтирана и батерия с капацитет 13,6 kWh.

CarMarket.bg

Ситуацията под предния капак е ясна, на нея се дължи в голяма степен и огромната печалба на Toyota, с която започнах: хибридно задвижване, вече 5-то поколение, развивано 25 години. C-HR се предлага с три опции за задвижване.

Първата е с 1,8-литров мотор и 140 к.с. Следва 2-литров мотор със 197 к.с. Интересното е, че той се предлага както с предно задвижване, така и с i-AWD, нещо, което българският клиент търси.

Имаме нова литиево-йонна батерия, монтирана под задната седалка, тя е по-компактна и тежи с 1,5 кг по-малко от предходната, като осигурява с 14% повече мощност.

Накрая идва още една новост, плъг-ин хибридът с 220 к.с., който, благодарение на 13,6-киловатчасовата батерия в багажника предлага пробег само на ток до 66 км.

CarMarket.bg

Ще маркирам и още един факт, с който Toyota се гордее: новият Toyota C-HR е най-екологичният модел в гамата на Toyota. В сравнение с предшественика си, новото поколение използва двойно повече рециклирана пластмаса, която сега може да бъде открита в повече от 100 различни части.

Няма да подмина и друг стълб, върху който се гради успехът на Toyota – безопасността. При новия Toyota C-HR последното поколение Toyota Safety Sense включва превантивни системи за безопасност с по-голяма функционалност и по-цялостен мониторинг на заобикалящата автомобила среда.

CarMarket.bg

Ще отбележа факта, че C-HR е проектиран в Европа, специално за европейските клиенти. Инженерите са търсили по-прецизно управление за европейските пътища, но не са наказали комфорта. Отпред имаме традиционния Макферсън, задното окачване е независимо с двойни носачи с пружина. Усещам малко повече страст в поведението на C-HR, нещо, което е трудно да се каже за другите пътнически модели в масовия клас на Toyota.

Шофирам 2,0-литровия вариант със 197 к.с. Това се изразява в доста прилично ускорение от 8,1 сек за компактен семеен автомобил, но неговата сила не е това. Най-голямата му сила е в града, където хибридът показва пълния си потенциал.

По принцип в България само въздишаме по дизела, но в случая на Toyota просто няма обективна причина за това. Защото петото поколение хибридна технология се изразява в среден разход на бензин от 5,1 л/100 км за i-AWD версията, а по време на моето шофиране стигнах максимум до 5,4 л/100 км.

CarMarket.bg

В завоите C-HR минава доста добре, няма го fun-фактора, но доста прилично за сегмента. Воланът е голям, но автомобилът е маневрен. Много ниската видимост през задното стъкло значи, че си зависим от камерите и сензорите при паркиране.

CVT трансмисията е ясна, поискаш ли рязко ускорение за изпреварване, в един момент двигателят вдига рязко оборотите и в купето става много шумно. Но отнемеш ли от газта, всичко влиза в нормален режим много бързо.

Забелязах нещо, което е странно. Всеки път иска съгласие от екрана на инфоразвлекателната система, а изключването на предупреждението за превишаване на ограничението на скоростта от волана си е задача с повишена трудност. Освен това, загледаш ли се малко повече в дисплея, камерата на волана се намесва като строга учителка, за да те подкани да си гледаш пътя.

На финала само ще спомена и цените, защото диапазонът е доста широк предвид факта, че се предлагат цели 6 нива на оборудване. C-HR стартира на от 58 490 и стига до 96 990 лв. за плъг-ин хибрида. Няма как да забравя и един доста важен параметър, Toyota предлага 10-годишна гаранция и 10-годишна безплатна грижа за батерията.

Toyota Toyota C-HR тест драйв