Тестваме най-бруталната баварска М-ка с 653 к.с. (видео)

Не е красив, дори е далеч от определението за красиво, но ХМ е колосално изявление за превъзходство. Тази кола буди полюсни мнения и изживявания, затова е супер впечатляваща. А с 23-цоловите й джанти може да съм направил още един коловоз по „Тракия”

З а феновете на BMW този автомобил е като двете направления в юдеизма за евреите. Едната част от жителите на Израел изповядват своята религия, но ходят на работа и вършат всички присъщи ни човешки дейности. Другата част, ортодоксалните евреи, не работят, учат само религия и отхвърлят почти всичко от светския живот. На тях държавата им плаща, за да не работят.

Не знам кой плаща на най-крайното ядро фенове на BMW, но имам чувството, че единствената им работа е да сипят акъл в социалните мрежи за дизайна на BMW. ОК, разбрахме се отдавна, че последните творения на Дамагой Дукец не са красиви, но нека вече го преодолеем. Защото BMW не е само едни „бъбреци”.

Аз също съм далеч от мнението, че ХМ може да се доближи и на йота до определението красив, но речникът ми е достатъчно богат, за да изредя една дузина прилагателни (внушителен, впечатляващ, поразителен, брутален и т.н., и т.н.) в негова полза, които го превръщат в жестока машина.

 STOP&GO: Плъг-ин хибридът ХМ генерира системна мощност от 653 к.с. (489 к.с. от V-осмака и 197 к.с. от вградения в трансмисията електромотор)

CarMarket.bg

STOP&GO: Плъг-ин хибридът ХМ генерира системна мощност от 653 к.с. (489 к.с. от V-осмака и 197 к.с. от вградения в трансмисията електромотор)

И от сега ви предупреждавам: изкефих се адски много през тези три дни, в които на разположение имах тези 653 к.с. за към 400 000 лева. Ако сте от ортодоксалните фенове, този материал не е за вас. Вие не сте в целевата група, към която е насочен ХМ. Вие спадате към групата на носталгиците, които милеят по отдавна отминали времена.

А времената, когато „бъбреци” и Хофмайстер се свързваха с елегантни ниски „баварци”, са в историята. В края на 70-те години BMW се споразумява с Lamborghini да направят сериен спортен автомобил. Този краткотраен съюз се разпада през април 1978 г., когато са готови 7 прототипа. Контролът поема спортното подразделение на BMW за първия си самостоятелен проект – BMW M1.

 STOP&GO: ХМ е дълъг 5110 мм, широк е 2005 мм, височината е 1755 мм.

CarMarket.bg

STOP&GO: ХМ е дълъг 5110 мм, широк е 2005 мм, височината е 1755 мм.

И тук ще кажа, че носталгията е опасно нещо. В голяма степен тя е виновна за това (е, и известно количество копейки за разни политици, журналисти, милиционери и други хора с пагони), че в момента голяма част от хората живеят с мисълта „колко хубаво беше по Татово време”, „СССР беше велика сила”, „саламът едно време беше от месо” и т.н.

Ако BMW живееше с носталгията, то днес баварската компания щеше да е на нивото на едно консервативно Subaru, което продава малък брой коли на запалените си фенове, които искат само едно и също десетилетия наред. Но зад Subaru стои концерн, който прави самолетоносачи. Тук стоят акционери, които се вълнуват от печалбите. А очевидно, че този дизайн носи печалби.

 STOP&GO: Батерията е с капацитет 25,7 kWh (нето), която се зарежда за 4,25 ч на зарядно с мощност 7,4 kW.

CarMarket.bg

STOP&GO: Батерията е с капацитет 25,7 kWh (нето), която се зарежда за 4,25 ч на зарядно с мощност 7,4 kW.

Не, BMW се движи в крак с времето, в което огромните SUV са тези, които пленяват въображението на повечето клиенти. И, както казва и Ейдриан ван Хойдонк, колите на BMW трябва да изглеждат така, че да се харесват на клиентите и след 7-10 години, когато ще стигнат до вторичния пазар. Аз харесах ХМ от пръв поглед. И не защото е красив, а защото е брутален, защото от него струи тестостерон (ако щете дори в сила е и онази известна народна мъдрост за удължителя), защото всички се обръщат след него, а не малко от публиката ме помоли да се снима с него на порта в Бургас.

Защото не е поглед към славното минало на BMW и М1, а защото гледа към бъдещето, към това да е различен, смел и успешен, пък макар и далеч от елегантните форми. А че ще е успешен, в това няма абсолютно никаква съмнение. Богаташите у нас търсят връзки да се домогнат до един. Разказвам защо.

 STOP&GO: BMW XM ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди, границата 200 км/ч достига след 14,3 секунди. С M Drivers Package максималната скорост е 270 км/ч.

CarMarket.bg

STOP&GO: BMW XM ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди, границата 200 км/ч достига след 14,3 секунди. С M Drivers Package максималната скорост е 270 км/ч.

Аз не съм насталгик (с изключение по лятото на ’94), затова нямам нищо против, че едва вторият самостоятелен проект на M GmbH не е нисък изтребител като М1, а гигантски SUV. Клиентите го искат, М им го дава. А гигантски е най-точното определение: дълъг е над 5 метра, широк над 2, с междуосие над 3 метра. Тези размери са дали поле за изява на Дамагой Дукец и екипа му, чийто последни творения са по-противоречиви от тези на Крис Бенгъл. И не визирам „бъбреците”, тук са си на мястото в тази масивна предница. Визирам повечето на брой елементи и чупки, но в крайна сметка от киселото грозда става идеално Vinho Verde.

CarMarket.bg

Обичам го силно изстудено, а аналогията с португалското „зелено вино” правя заради този тюркоазено син цвят, в който е изпълнен тестовият автомобил. Златистата ивица, очертаваща линията на прозорците, вероятно ще допадне на хората, които декорират дома си с мебели Versace, за мен най-поразителни си остават гигантските 23-цолови джанти и тези две двойки вертикално разположени „цеви” отзад (и двата елемента се появяват за пръв път в модел на BMW). ХМ трябва да получи забрана за движение по „Тракия”, защото ще оформи още един коловоз по гордостта на Бойко Борисов, буквално събира асфалта на хармоника, когато сгазиш педала на газта.

CarMarket.bg

Какво точно се случва в този момент? Колежката на задната седалка започва да диша тежко и в един момент ми разказва, че има деца (и аз имам). Колегата до мен е привидно спокоен, но подпира с колене централния тунел. Повече никакви демонстрации.

Иначе упражнението „газ до дупка” е съпроводено с… дълго замисляне в началото, след което огромният автомобил буквално подскача. Това замисляне се отразява в ускорение до 100 км/ч за 4,3 секунди. Изглежда като цяла вечност за третия най-мощен модел в гамата на BMW. Пред него са само XM Label Red (748 к.с.) и електрическия i7 M70 с неговите 660 к.с.

CarMarket.bg

В този случай на мое разположение са 653 к.с. и 800 Нм системна мощност и въртящ момент. Би следвало ускорението да е по-късо, но не и когато в уравнението 5,1 метра дължина и близо 1,8 м височина добавим електромотор и батерия. Така получаваме 2,8 тона тегло! Еми, няма как да е по-бърз, може да му теглите един хейт и за това.

Opel вдига нивото с Grandland GSe (ВИДЕО ревю)

Renault Austral е като добър роман (тест драйв)

Новоразработената система M HYBRID обединява високооборотния 4,4-литров V8 и две турбини с електромотор, вграден в 8-степенната M Steptronic трансмисия. Тук трябва да се отбележи патентованата от BMW технология „pre-gearing stage”. Този процес значи, че се генерира достатъчно въртящ момент, който да задвижва самостоятелно автомобила или да помага на двигателя. Тук говорим за цели 450 Нм, които обикновено са по силите на много по-голям и тежък мотор, а не от такъв, вграден в трансмисията.

CarMarket.bg

Батерията (нетен капацитет 25,7 kWh) е част от петото поколение BMW eDrive. На АС зарядно със 7,4 kW се зарежда за около 4 часа и половина. По-важното е, че тя осигурява до 82 – 88 км (в зависимост от джантите) пробег само на ток.

Чрез бутона M HYBRID може да се изберат режими Hybrid (по подразбиране), Electric и еControl. Три са режимите на системата M xDrive. Електронно контролиран многодисков съединител разпределя задвижващата сила между четирите колела, като преумиществено повече въртящ момент отива към задната ос. Системата стартира в режим 4WD, но чрез менюто M Setup може да се избере 4WD Sport, при който се увеличава процентното разпределение на въртящия момент към задните колела. Следващият режим е доста показателен за целевата група. Нарича се 4WD Sand и е разработен за шофиране върху пясъчни дюни и други подобни повърхности.

 STOP&GO: Първият плъг-ин хибрид на M GmbH осигурява пробег само на ток между 82 и 88 км (в зависимост от размера на колелата)

CarMarket.bg

STOP&GO: Първият плъг-ин хибрид на M GmbH осигурява пробег само на ток между 82 и 88 км (в зависимост от размера на колелата)

Със сигурност ХМ не е създаден за забавление през някой високопланински проход. Аз мачках малкото положен асфалт по магистралата към Бургас, но не виждам как машина с тези размери би могла да описва по най-прецизния начин завоите, качество, върху което BMW е изградил цялостната си философия. Това ми мнение се базира само на чисто предположение, но смятам, че не съм далеч от истината. Въпреки че ХМ стандартно е оборудван с М окачване Professional, включително електронно контролирани амортисьори и активни стабилизатори срещу накланяне на каросерията с 48-волтови електромотори и Active Roll Control. Той е и първият BMW M с Integral Active Steering, част от серийната спецификация на автомобила.

 STOP&GO: Стандартната Harman Kardon Surround Sound System е с 16 високоговорителя и 415 вата мощност. На има и Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound с 20 високоговорителя и 1500 вата мощност.

CarMarket.bg

STOP&GO: Стандартната Harman Kardon Surround Sound System е с 16 високоговорителя и 415 вата мощност. На има и Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound с 20 високоговорителя и 1500 вата мощност.

Но пък това чудовище е идеално за дълъг път, ХМ е като презокеански лайнер, спокойно бих взел София-Бургас и обратно само с един лек обяд в Dock 5, а след прибиране обратно в столицата бих могъл да отида директно на фитнес. Удоволствие е да седиш зад волана, но тези 23-цолови джанти поемат всяка неравност по магистралата. Удоволствие е да седиш и отзад, където двете ми колежки се радват на гигантско място за краката и възглавнички за кръста (и такива на подглавниците).

 STOP&GO: Две фибро-оптични релси над вратите с по 100 светодиода приветстват пътниците в цветовете на M GmbH при всяко стартиране на двигателя.

CarMarket.bg

STOP&GO: Две фибро-оптични релси над вратите с по 100 светодиода приветстват пътниците в цветовете на M GmbH при всяко стартиране на двигателя.

Коженият салон е син (в унисон с екстериора), кафява кожа и велур пък копират златистите екстериорни акценти (това е лансиращата цветова комбинация за модела). Всяко стартиране на двигателя е съпроводено с характерен звук, композиран от Ханс Цимер (такъв е и звукът за движение в електрически режим), а по продължение на двете странични колони пробягват цветовете на M GmbH. Аудио системата е опционалната Bowers & Wilkins с 20 високоговорителя и 1500 вата мощност.

Шумоизолацията е на топ ниво, защото вертикалната предница генерира достатъчно паразитни шумове, но те не нарушават нирваната за пътниците, които се радват на оформения като небе покрив (няма опция на панорамен такъв). Колегата до мен ми помага със свързване на Android Auto, сам в движение не бих могъл да го направя. Всичко се контролира от 14,9-инчовия дисплей за мултимедийната система. Гласовият асистент не съм ползвал, но контролът с жестове си е забавен за спътниците ми. Аз се забавлявам с много други неща, едно от които е звукът на четирите ауспуха, който може да се регулира чрез бутон. Забавни са и материалите, особено алуминиевите решетки на високоговорителите, но какво друго да очакваш от автомобил, чиято цена започва от 335 000 лв. (на тестовия вероятно гони 400 хиляди)!

CarMarket.bg

Технически характеристики

BMW XM

Размери

Дължина, мм: 5110

Широчина, мм: 2005

Височина, мм: 1755

Междуосие, мм: 3105

Тегло, кг: 2785

Двигател

Тип: V8, турбо

Работен обем, куб. см: 4395

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 489 при 5400-7200

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 650 при 1600-5000

Хибридно задвижване

Системна макс. мощност, к.с.: 653

Системен макс. въртящ момент, Нм: 800

Пробег на ток, км (WLTP): 82 - 88

Батерия, kWh (бруто): 29,5

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,3

Среден разход, л/100 км: 1,6 – 1,5

Вредни емисии СО2, г/км: 36 - 33

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 335 000

БМВ ХМ тест драйв BMW XM BMW