Peugeot e-2008, лидерът в електрическия B-SUV сегмент (видео ревю)

Електрическата офанзива е във фазата на пълно разгръщане. В Европа вече 1/5 от продаваните нови автомобили са електрически. Затова днес представяме електрическия лидер в сегмент В-SUV.

,

К огато дебютира преди четири години, Peugeot 2008 разчиташе на бензин, дизел и ток. Днес ситуацията отново е същата, но нашият избор пада на електрическата версия, тъй като бъдещето пред Peugeot и концерна Stellantis е изцяло електрическо, при това само след няколко години, в края на това десетилетие.

 STOP&GO: Пробегът на модела е увеличен до 406 км от 345 км преди (WLTP)

CarMarket.bg

STOP&GO: Пробегът на модела е увеличен до 406 км от 345 км преди (WLTP)

Избирам да покажа именно e-2008 и по още една причина, за мен доста любопитна. През септември месец концернът Stellantis е продал най-много електромобили в… Германия. Точно така, би местните играчи на техен терен. А Peugeot e-2008 държи над 17% от продажбите на модела, като е лидер по продажби в европейския В-SUV електрически сегмент.

За да остане такъв, моделът е претърпял промяна в дизайна, има нов електромотор и по-висок пробег на ток, както и нови технологии на борда.

Трябва да призная, че скорострелното напускане на Жил Видал като главен дизайнер на Peugeot и отправянето му в посока Renault ме накара да мисля, че „Лъвът” ще позагуби от блясъка си, който наложи Видал. Но очевидно Матиас Хосан е бил добър ученик, защото е слушал, гледал и попивал всичко от учителя си.

Именно външният облик е този, който е основен фактор за избора на клиентите. Видал разбра това отдавна, а Хосан се е погрижил да сложи още малко лустро, за да задържи вниманието на клиентите в следващите 2-3 години. Прави го с традиционните за всеки фейслифт похвати.

 STOP&GO: Капацитет на батерията 54 kWh от 50 kWh преди

CarMarket.bg

STOP&GO: Капацитет на батерията 54 kWh от 50 kWh преди

А той се крие в дизайнерска промяна, основно в предната част. Ключов момент тук е новият светлинен подпис с 3 нокътя вместо единия досега.

Радиаторната решетка, извинявам се, навик, отзад няма радиатор, но пък 2008 се предлага и в конвенционален вариант. Решетката е по-голяма и се свързва с фаровете. При версиите ALLURE и GT има вертикална шарка в цвета на каросерията, комбинирана с тъмни елементи. Хромираното лъвче в центъра вече е отстъпило място за новата емблема.

 STOP&GO: Максималната мощност на зареждане е 100 kW, на такава станция зареждането отнема 26 минути (от 10 до 80%)

CarMarket.bg

STOP&GO: Максималната мощност на зареждане е 100 kW, на такава станция зареждането отнема 26 минути (от 10 до 80%)

Промените отзад са незначителни, откриваме ги в новата конфигурация на светлините, които вече са съставени от 3 хоризонтални LED двойки. Надписът Peugeot също е различен и по-голям.

Обемът от 434 л не е от най-големите, но достатъчен, според мен за сегмента. Тук имаме една интересна функция, подът се вдига и отдолу имаме скрито отделение за съхранение.

 STOP&GO: На Wallbox с мощност 7,4 kW зареждането трае 4,40 ч (от 0 до 100%)

CarMarket.bg

STOP&GO: На Wallbox с мощност 7,4 kW зареждането трае 4,40 ч (от 0 до 100%)

Профилът не е пипан. За сметка на това имаме нов цвят, с който палитрата достига 6. Нашето изпълнение е в лансиращия Selenium Gray. При версията GT, каквато е нашата, покривът е в контрастиращ черен цвят, а при всички останали задължително имаме черни капаци на огледалата. Подобно на 408 и тук имаме нови алуминиеви джанти с размери 16, 17 или 18 инча.

Автомобилът, както вече споменах в началото, се предлага с конвенционално и електрическо задвижване. Набързо само ще маркирам бензиновите 3-цилиндрови мотори със 100 и 130 к.с., първият с ръчка, втория с 8-степенна автоматична кутия. Има и 4-цилиндров дизел. През 2024 г. ще се появи и хибридна версия с ДВГ, 6-степенна електрифицирана скоростна кутия с двоен съединител и електромотор.

Без първите две съставки е моят напълно електрически 2008. Именно тук са основните промени. Първо, имаме по-мощен с 15% електромотор – от 136 мощността вече е 156 к.с.

Другата новост е увеличеният капацитет на батерията от 50 до 54 kWh. Това значи, че официалният пробег по цикъла WLTP е нараснал от 345 км на 406 км.

Максималната мощност на зареждане не се е променила. Остава 100 kW. Ако зареждате на 7-киловатов Wallbox у дома, времето за зареждане ще е малко над 4 часа и половина. Новото при е-2008 е, че като опция се предлага 11-киловатово бордно 3-фазно зарядно.

 Peugeot e-2008

Peugeot

Peugeot e-2008

Какви са новостите в интериора? Ами по-малко са и не се набиват на очи моментално. Всички версии на 2008 са с обновени тапицерии на седалките. Има и вариант с Алкантара и масаж за GT, но този версия излиза 2700 лв. Над главата си имам и панорамен покрив, също опция, също не евтина – 2000 лв.

Стандартно вече всички версии са с 10-инчов централен сензорен екран. При Allure и GT той е HD. Пред компактния волан е 10-инчовото дигитално табло с нов дизайн, а при GT версията той е 3D. Тук задължително трябва да вметна, че това табло и графика са дело на българския клон на „Вистеон”. Иначе в базовото ниво Active приборното табло е аналогово.

 STOP&GO: Макс. мощност 156 к.с., макс. въртящ момент 261 Нм, ускорение 9,1 сек

CarMarket.bg

STOP&GO: Макс. мощност 156 к.с., макс. въртящ момент 261 Нм, ускорение 9,1 сек

Като оформление и материали интериорът на е-2008 е страхотен. Винаги са ме радвали пиано клавишите, които Peugeot нарича i-Toggle. Сензорните им повърхности дават достъп до мултимедия, климатик и други системи.

Какво още пропуснах да спомена за интериора? За версията GT има амбиентно осветление с 8 цвята. Забравих да кажа също, че скоростният лост е отстъпил място на малък превключвател. В интериора вече има 3 USB-C входа и един USB-А. Индуктивното зарядно за смартфони е по-мощно. PEUGEOT i Connect осигурява безжична свързаност и репликиране на смартфона върху централния дисплей. Това обезсмисля опционалната Connect Advanced с навигация TomTom с безжична актуализация, но тя е трудно да се мери с гугълската.

Както казах вече, мощността на мотора е нараснала с 15%. Това означава, че и ускорението се е подобрило, нали? Досега е-2008 вдигаше 100 км/ч за 9,3 секунди, а вече за 9,1 секунди… Няма да го коментирам това.

Мога да отбележа режима В на трансмисията, който увеличава силата на регенеративно спиране, за да се връща повече енергия в батерията. Така реално може да шофирате само с един педал, без почти да ползвате този за спирачките. Но колата няма да спре на място, без да натиснете спирачките, т.е. няма я функцията One Pedal.

 STOP&GO: Цена 82 097 лв. за ACTIVE, 84 616 лв. за ALLURE и 88 765 лв. за GT

CarMarket.bg

STOP&GO: Цена 82 097 лв. за ACTIVE, 84 616 лв. за ALLURE и 88 765 лв. за GT

Механични промени по автомобила не са правени. Това значи, че колата е комфортна, но и се накланя в завои. Усеща се и тежичка, но това е добре премислен компромис за автомобил от този клас, сегмент и задвижване. Не е и динамична, но за този семеен автомобил а важен фактът, че консумацията на електричество беше около и малко над 15 kWh, като трябва да отбележа, че колата поработи доста на място по време на снимките.

CarMarket.bg

За финал остава да спомена системата Grip Control, която идва като опция. Peugeot и въобще Stellantis не обичат 4х4 задвижването, а и този конкретен случай то щеше да направи колата още по-тежка, а това е проблем за пробега. Но пък трите режима (пясък, кал и сняг) трябва да помогнат на водача да се справи с по-трудни условия, не да кара офроуд.

Технически характеристики

Peugeot e-2008 GT

Размери

Дължина, мм: 4304

Ширина, мм: 1775

Височина, мм: 1523

Междуосие, мм: 2605

Тегло, кг: 1550

Електромотор

Макс. мощност, к.с.: 156

Макс. въртящ момент, Нм: 260 до 500

Батерия

Полезен капацитет, kWh: 48,1

Макс. капацитет на зареждане АС/DC, kW: 11/110

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 150

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,1

Средна консумация, kWh/100 км: 15,2

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 88 765

Peugeot Peugeot 2008 Peugeot e-2008 Тест драйв Пежо 2008