Стив Возняк: Tesla е пример как AI иска да те убие във всеки удобен момент

Съоснователят на Apple се оплаква от Autopilot и колко опасен е той, казвайки пред CNN, че Tesla дава основи за проучване „как нещата с AI се объркаха

Tesla Model X

, iStock

Tesla Model X

З а да няма риторика от сорта на „къв е па тоа”, в самото начало ще уточним, че Стивън Гари „Воз” Возняк е компютърен инженер и програмист, съосновател на Apple Computer заедно със Стив Джобс и Роналд Уейн.

Возняк дава интервю за This Morning по CNN, темата е изкуственият интелект. В тази връзка той изтъква няколко проблема с Автопилота на Tesla. Той казва, че е изпитал фантомно спиране „стотици пъти”. Той дори разказва за случка, в която неговата Tesla намалява рязко от 75 мили/ч до 25 мили/ч (120 до 40 км/ч) на междущатска магистрала „без нищо около нас, нито коли, нито нищо”. В такава ситуация, при подобно рязко спиране, почти никой отзад не би имал шанса да избегне удар.

 Стив Возняк

Getty

Стив Возняк

И продължава с „тези алгоритни просто не знаят това, което знае най-глупавият човек”. Возняк коментира мнението на хора, че „изкуственият интелект ще е като човек”, но той се съмнява, защото „не знаем как е устроен мозъкът”.

Макар в интервюто той да не споменава Tesla Vision, става ясно, че Воз не вярва на подхода на Tesla към автономното управление.

Тези коментари идват в отговор на въпрос дали говори често с Илон Мъск. Това запалва фитила на съоснователя на Apple, който споделя и някои лични впечатления за Мъск.

Всъщност никога не съм го срещал и не съм говорил с него. Възхищавам се на някои неща, които е направил за света, променяйки ни към електрически мобилност, но, знаете ли, истинските му вътрешни мотивации, които изглежда са да изчисти въздуха, но те са засенчени от много други неща."

Съоснователят на Apple продължава по темата още малко.

Той (Мъск) всъщност получи много пари от мен за кола… Повярвах на нещата, които каза, че автомобилът ще се движи самостоятелно из страната до края на 2016 г. О, трябва да се упгрейдна до този модел, разбирате ли? Петдесет хиляди долара! И след това не направи нищо."

Возняк се е отървал от своята Tesla и вместо нея е купил Lucid Air. Причината за размяната е доста ясна в интервюто му за CNN This Morning.

Мога да кажа, че никога няма да премине през цялата страна. Тогава той (Мъск) каза: „Ето, имаме нова с осем камери. Ще мине през цялата страна до края на 2017 г.” Всъщност вярвах в тези неща, а дори не е близо до реалността. И, ако искаш проучване как нещата с AI се объркаха, как се опитва да те убие всеки път, когато има шанс… купи си Tesla."

Autopilot Автопилот технологии Стив Возняк Apple CarPlay Илон Мъск Tesla Model S P85