Инженер призна: Tesla е фалшифицирала видео за Автопилота

Става въпрос за видео от 2016 г., което демонстрира, че Model X се движи и паркира самостоятелно. Признанието идва по време на процес срещу компанията, а то може да отключи поредица от съдебни искове

Пламен Георгиев,
Tesla Model X

, iStock

Tesla Model X

В началото на декември 2021 г. The New York Times публикува материал след разговор с 19 бивши и настоящи служители на Tesla, от който стана ясно, че знаят за фалшифицирано видео, което демонстрира автономните качества на Model X. От вчера вече има официално потвърждение.

То идва от Ашхок Елусвами. Той е директор на програмата Autopilot от 2019 г. Започва работата си в компанията като софтуерен инженер по ADAS през януари 2014 г. когато видеото е публикувано през 2016 г., той вече е с 2-годишен стаж в Tesla.

Елусвами свидетелства по делото, заведено от съпругата на Вей „Валтер” Хуанг на 23 март 2018 г., когато Хуанг катастрофира със своя Model X на калифорнийска магистрала, доверявайки се напълно на Autopilot. Умира в болница.

Катастрофата се разследва от Националния борд за пътна безопасност (NTSB). Заключението им е, че фаталният инцидент е следствие от разсейване на водача и ограниченията на функциониране на Autopilot. От NTSB казват още, че „неефективното следене от страна на Tesla на участието на водача в управлението” е пряко свързано с фаталния изход от инцидента.

Директорът на програмата Autopilot казва под клетва, че видеото не представя точно това, което Autopilot може да предложи в серийни автомобили по онова време.

Илон Мъск е поискал от екипа да създадат и запишат “демонстрация за възможностите на системата.” Крайният резултат е, че видеото твърди следното: „Човекът на шофьорското място е там само заради законови причини. Той не прави нищо. Автомобилът се управлява самостоятелно.” То все още може да се види онлайн.

Елушвани признава, че шофьори са се намесвали в управлението на колата по време на снимките. Още по-интересното е, че използваният във видеото автомобил е катастрофирал, когато опитва да паркира самостоятелно. Директорът на програмата признава още, че инженерите предварително са направили мапинг на маршрута преди снимките.

Tesla Autopilot Автопилот