„Невероятният” Autopilot на Tesla реално отстъпва с много на конкурентите

Най-добрите автопилоти са тези на Ford и General Motors, показва проучване на Consumer Reports

Ford BlueCruise автопилот

Ford

Ford BlueCruise

П рез годините темата Tesla Autopilot е била обект на безброй новини, хвалебствия и катастрофи с фатален изход, за жалост. Последното проучване на агенция Consumer Reports отново изважда Autopilot на преден план, но този път заклетите фенове на Tesla ще останат силно изненадани.

Consumer Reports направи рейтинг на най-добрите автоматизирани системи за управление, в който фигурират 12 „автопилота”, тествани в продължение на няколко месеца на полигон и обществената пътна мрежа в САЩ. Въпреки многото възторжени отзиви по адрес на системата на Tesla, тя се оказа доста далеч от лидерите на пазара - Ford и General Motors.

В списъка присъстват само системи на производители, които позволяват едновременно използване на адаптивен круиз контрол и асистент за смяна лентата на движение. Затова в списъка я няма Mazda, както и Jaguar Land Rover, Porsche, Stellantis и Subaru, които по време на тестовете нямат представител в гамата тестови автомобили на CR.

Тестовете са извършени на полигона Auto Test Center в Къниктикът, както и на участъци от обществената пътна мрежа. Процедурата е проведена от септември до декември миналата година. Извършени са общи 40 отделни теста: за управление на автомобил, контрол на скоростта, обезпечаване на безопасността и т.н. Общият бал е образуван на база оценките във всички тестове.

Първото място в рейтинга на CR отива за Ford BlueCruise, аналогична с Lincoln ActiveGlide. Това не значи, че системата няма кусури. „Автопилотът” е сложен при използване (но това е проблем на всички тествани ADAS технологии), а в случай на опасна ситуация, BlueCruise само намалява скоростта, а не спира автомобила на място.

В първата тройка попадат системите Super Cruise на General Motors и Driver Assistance на Mercedes-Benz. Единствено германската система получава 10 точки от 10 за работа на асистиращата електроника.

Къде се нарежда прословутият Autopilot на Tesla? Една на седмо място, зад Travel Assist на Volkswagen.

В дъното на класацията се нареждат системите на Honda/Acura, Volvo/Polestar и Hyundai. Те постигат съответно 58, 53 и 47 точки (от 100), докато лидерът BlueCruise е с 84. Tesla е с 61 точки.

автопилот Autopilot Ford BlueCruise технологии автономно управление