Регулатор в САЩ иска електронни ограничители в новите коли

Те трябва да намалят системните нарушители

Мартин Дешев,
превишена скорост километраж

iStock

П роблемът със системните нарушители на пътя не е изолиран само в България. Всички държави търсят решения, като в САЩ сега се предлага по-кардинална мярка – новите автомобили да са оборудвани с ограничители на скоростта, които да се активират от разстояние, съобщава Motor1.

Идеята е на Националния борд за безопасност на транспорта. Той отбелязва, че има ръст на инцидентите със системни нарушители, които не се притесняват от множеството глоби и наказания.

Затова Бордът е издал предложение да се въведат интелигентни системи в новите автомобили, които да ограничават скоростта. Предлага се използването на т.нар. системи за интелигентно асистиране на скоростта.

Те ще използват наличните в автомобилите GPS, камери и интернет връзка, за да анализират местоположението и ограничението на скоростта на дадения път. След това има два варианта.

Първият е пасивна система. Тя ще издава визуални и звукови предупреждения, че шофьорът кара с превишена скорост и трябва да намали. Също така може да има и вибрации, докато не намали.

Вторият вариант е активна система. Тя ще може директно да ограничи скоростта и да не позволява превишаването ѝ по никакъв начин или само при изключения.

Идеята на борда е да се въведат като минимум пасивните системи. Препоръката вече е изпратена до институциите в 50-те щата, както и до 17 производителя на автомобили.

Бордът не уточнява дали тези системи ще са активни по подразбиране в колите или ще бъдат включвани само за системните нарушители. Това решение е препратено към релевантните институции, но намекът е те да намерят начин да намалят системните нарушения чрез ограничителите, което подсказва, че идеята е технологията да се включва само за нарушителите.

коли автомобили нарушения