Проучване: Повечето от шофьорите се страхуват от автономните коли

Браншът не успява да убеди хората в технологията

Tesla интериор

iStock

А втомобилният бранш от години усилено разработва автономни коли, но засега не успява да постигне желания успех. Не е тайна, че тази технология не е особено харесвана от феновете на шофирането, но според ново проучване на организацията AAA, индустрията не успява да спечели и обикновените шофьори, съобщава Motor1.

AAA открива, че 66% от шофьорите в САЩ казват, че се страхуват от напълно автономните автомобили. Други 25% казват, че изпитват несигурност за тези превозни средства. Само 9% казват, че се доверяват на самоуправляващите се коли.

Положението е практически непроменено спрямо 2023 г. Недоверието остава рекордно високо и не показва признаци на обръщане на тенденцията. Напротив, браншът не успява да убеди нови хора, че технологията е добра и безопасна и може да ѝ се има доверие.

Респондентите все пак показват по-голям интерес и доверие към асистиращите технологии. Над половината от респондентите имат положителна нагласа към използването на коли с автоматични спирачки, асистенти за лентата на движение и адаптивен круиз контрол – технологии, които обаче бяха критикувани от друго скорошно изследване на IIHS.

От ААА също отбелязват, че тези асистиращи системи все още не са особено прецизни. Собствен тест на организацията, която е проверила автоматичното спиране при движение на заден ход открива, че само 1 опит от 40 е завършил без никакъв сблъсък.

Организацията отчита, че производителите изпитват трудности да информират клиентите достатъчно добре за възможностите на техните системи. 4 от 10 шофьори например мислят, че могат да си купят кола още сега, която може да се управлява сама, докато те спят в нея.

автономни автомобили автономен автомобил автомобили коли