Доверието към автономните коли пада и Tesla има вина за това

Объркващи послания и проблеми увеличават притесненията сред хората

Мартин Дешев,
Tesla интериор

iStock

П реди години автономните автомобили изглеждаха сякаш неизбежното бъдеще, което ще превземе света. Сега обаче това далеч не е така. Компаниите сякаш не бързат с тези проекти, а междувременно интересът и доверието на хората към технологията спада.

Това показва проучване сред 2000 души на Forbes Legal, направено в САЩ през януари т.г.  Цели 93% казват, че се притесняват за безопасността на автономните коли и „потенциала за повреди“, съобщава The Drive.

Освен това 61% казват, че не биха се доверили на автономна кола да вози близките им. А 51% казват, че не очакват да използват, камо ли да притежават, автономна кола в рамките на следващите 5 години.

Има голямо разделение и по отношение на доверието към технологиите за автономни автомобили. Само 12% казват, че им се доверяват много. 22% споделят, че им се доверяват „донякъде“. 21% „донякъде не се доверяват“, а 25% напълно не се доверяват. Останалите 20% все още се колебаят.

Проучването проверява доколко и събитията около Tesla са повлияли на доверието им. През декември 2023 г. Tesla трябваше да привика обратно над 2 млн. автомобила в САЩ след разследване на местните регулатори, че системите за сигурност не са достатъчно добри и са имали роля в близо 1000 катастрофи, при които автоматизираните технологии са били активирани.

Поради тази причина 33% от хората казват, че напълно са загубили доверие в технологиите на Tesla. Други 29% казват, че вече им нямат голямо доверие. А 25% споделят, че „донякъде“ се доверяват на технологиите на Tesla. Само 13% все още имат голямо доверие.

Скептицизмът към автономните технологии ще се отрази и на продажбите. Проучването открива, че само 29% биха платили допълнително за автономни функции в колите си. Затова от Forbes прогнозират, че през следващите 5 години вместо да се ускори, навлизането и търсенето на автономни автомобили дори може да се забави.

коли на газ