Mercedes предлага Ниво 3 на автономност в САЩ срещу годишен абонамент от $2500

„Drive Pilot: First Class” ще бъде въведен в избрани EQS и S-Class седани по-късно тази година, предлагайки на водачите възможност да свалят очи от пътя

Пламен Георгиев,
Mercedes Benz Drive Pilot автономност

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz продължава да развива програмата си за абонаментни функции и системи. След като първо предложи да увеличава мощността на някои свои електромобили в САЩ срещу месечна/годишна такса, сега същото ще се случи със серийната версия на системата за автономно управление от Ниво 3 DRIVE PILOT. С нея Mercedes става първият автомобилен производител в света със сертифициран SAE Level 3 ниво на автономност в САЩ. Той ще се предлага в края на годината на жители на Калифорния и Невада. Има планове да се разпростре и в други щати.

Първоначално системата ще се предлага за електрическия EQS и бизнес седанът S-Class. Тя ще позволява на собствениците да свалят ръце от волана, подобно на Ниво 2, но също така да отклонят поглед от пътя. Но е задължително водачът да е в готовност за поеме контрола по всяко време, което означава, че никой няма право на дрямка зад волана.

Mercedes казва, че собствениците на въпросните автомобили в Калифорния и Невада ще могат да активират услугата чрез приложението Mercedes me. Годишният абонамент започва от $2500 през първата година, като на по-късен етап ще бъдат предложени допълнителни опции за разплащане.

Иначе DRIVE PILOT е наличен до скорост от 64 км/ч на подходящи магистрални участъци. Това значи, че тя е идеална за час пик. В допълнение към камерите и сензорите, системата използва и LiDAR, както и микрофони, за да може да установи приближаване на аварийни или полицейски автомобили, включили сирените си.

Mercedes-Benz автономно шофиране Drive Pilot абонамент