Новите Mercedes-и ще могат сами да изпреварват

Тази опция от Ниво 2 на автономност вече ще е достъпна и на европейските клиенти

Mercedes Ниво 2 на автономност

Mercedes-Benz

Д окато американци и канадци купуваха своите автомобили Mercedes с възможността автоматично да инициират смяна на лентата на движение, за да изпреварят по-бавно движещи се автомобили, технологията бе забранена в Европа.

Но вече не. Mercedes ще предлага тази технология първо в родината си и за новата E-Class, чийто продажби започват в Германия. Ври определени ситуации системата автоматично ще може да сменя платната.

Тази функция е позната от други луксозни марки, но в случая на E-Class ще работи със скорост между 80-140 км/ч на магистрала. Пътят трябва да е със скоростно ограничение, а автомобилът да е оборудван с MBUX Navigation, за да може водачът да използва Automatic Lane Change Assist.

Когато системата Active Distance Assist Distronic и Active Steering Assist е активирана, ако автомобилът застигне по-бавно движеща се кола, той може да смени лентата на движение, за да изпревари, без да се налага водачът да предприема нищо. Системата дори може да подпомага водача при напускане на магистралата или преминаване от една на друга магистрала.

Но, тъй като всичко това е част от пакета за Ниво 2 на автономност, водачът трябва винаги да упражнява контрол върху автомобила, а ръцете му да са постоянно на волана. Това поставя следния въпрос: за какво ни е тази система? За увеличаване на цената може би.

Другият отговор е по-обещаващ: защото е поредната крачка към автономното управление, към което индустрията се движи, макар и с по-бавно темпо от очакванията преди години.

Макар функцията за смяна на платната да е ограничена до 140 км/ч, системата Distronic може да подпомага водача при поддържане на скоростта, да намалява скоростта и да насочва автомобила в лентата на движение при скорост до 130 км/ч.

В допълнение към тази система, Mercedes предлага Drive Pilot, първата в света система за Ниво 3 на автономност, одобрена за продажба. Тя ще се предлага в Калифорния и Невада за определени автомобили от моделна година 2024, докато в Европа тя се предлага от 2022 г.

Mercedes-Benz автономност автономия