Коли на Mercedes паркират безпилотно на летището в Щутгарт

Това означава Ниво 4 на автономност. Могат да се възползват собствениците на S-Class и EQS, произведени след юли т.г.

,
Mercedes parking autonomous

Mercedes

Л уксозни автомобили на Mercedes получиха одобрение да паркират автономно на един от паркингите на летището в Щутгарт, обяви марката. Това означава Ниво 4 за безпилотно управление и стъпка напред, макар и само на ограничено пространство засега.

И стана възможно, след като Mercedes-Benz и партньорът му Bosch получиха одобрение за напълно автоматизиран софтуер за самостоятелно паркиране. Той позволява на автомобилите да се придвижват сами до предварително резервирано място на аеропорта в града на трилъчевата звезда.

Софтуерът разчита на комуникация със сензори в мястото за паркиране, за да открива препятствия по пътя си и засега е одобрен само от германския транспортен орган KBA за използване на точно определено място (въпросния паркинг), оборудвано с технологията, казаха Mercedes и Bosch в изявления.

Функцията ще бъде достъпна за клиенти на Mercedes, които притежават S-Class или EQS, произведени от юли 2022 г. нататък, добави автомобилната марка.

Двете компании получиха одобрение през 2019 г. да започнат да използват автоматизираната система за паркиране в гаража на музея на Mercedes-Benz и си сътрудничат за разработването на напълно автоматизирани системи от 2015 г.

Собствениците на автомобили могат да резервират място за паркиране предварително чрез приложение и да оставят автомобила си в предназначена за това зона. Веднага щом излязат, колата се придвижва сама до мястото си и може да бъде “извикана" отново чрез приложението.

Германия прие закон през юли миналата година, позволяващ автономно управление от ниво 4 (без човешко участие) в определени обществени зони, най-вече търговски, промишлени и индустриални.

Mercedes-Benz

Щутгарт Bosch автономно управление безпилотни автомобили Mercedes