Google отключва нова категория, вкарва повече приложения в Android Automotive

Някои хора смятат, че Android Automotive повече или по-малко е превърнал Android Auto в излишен продукт, тъй като вградената операционна система предлага много по-разширени функции от нейния събрат, захранван от смартфони

android auto

, Google Inc.

Android Auto

В ъпреки че горното твърдение не е вярно, тъй като Android Auto и Android Automotive са отделни предложения с различни цели, Google изглежда се фокусира повече върху подобряване на изживяването в автомобилите с вградения си софтуер.

Една от най-големите новини относно Android Automotive е свързана с приложенията, налични в автомобила.

Google наскоро отключи друга категория приложения в Android Automotive, проправяйки пътя за приложения за комуникация, включително софтуер за съобщения и VoIP, които да бъдат налични в автомобилите.

В момента Android Automotive поддържа пет категории приложения, в това число медии, навигация, POI (точки на личен интерес), т. нар. Интернет на нещата (за интелигентни домове и гаражни врати) и видео (YouTube и платформи за стрийминг). Игрите, браузърите и приложенията за прогноза времето в момента са в бета версия. Google наскоро потвърди, че комуникационните приложения също се „очакват скоро“ за Android Automotive.

Компанията не даде повече информация за това как приложенията за съобщения и VoIP ще бъдат интегрирани в AAOS, но се очаква да разчитат на подход, подобен на този на Android Auto. Интегрираният Google Assistant ще захранва изживяването при изпращане на съобщения, тъй като Google не може да позволи на водачите да изпращат съобщения с нищо друго освен с гласа си, особено когато колата е в движение.

Въпреки това, тъй като AAOS поддържа по-разширени възможности, той позволява на потребителите да свързват клавиатури, мишки и други аксесоари чрез Bluetooth. Свързването на клавиатура прави сърфирането значително по-лесно в Android Automotive, докато контролерът за игри подобрява изживяването, когато играете игра на екрана на информационно-развлекателната система.

Не би било изненада Google да позволи на разработчиците да създават пълен интерфейс за своите приложения за съобщения, позволявайки на потребителите да чатят по по-традиционен начин, когато автомобилът е паркиран. Google иска да накара Android Automotive да се чувства повече като истинския Android и добавянето на приложения за съобщения и VoIP софтуер може да проправи пътя за разширяване на платформата в тази посока.

В сравнение с Android Auto, Android Automotive е предварително зареден в автомобила и не изисква смартфон, за да работи. Инсталира се фабрично от производителя на автомобила и може да се предлага със или без Google Automotive Services (Google Maps, Google Assistant и Google Play Store).

Android Automotive се възползва от по-дълбока интеграция в автомобилите, което означава, че услугите му имат достъп до повече информация, включително нивото на батерията. В резултат на това Google Maps може да предложи подобрени функции, като наблюдение на заряда на батерията, автоматични предложения за спирки за зареждане и маршрути, конфигурирани да ви позволят да стигнете до дестинация, дори когато нивото на батерията е ниско. Google Assistant може също да контролира повече функции на автомобила, включително климатика и настройките на седалките.

Renault, Honda, General Motors, Cadillac и GMC вече предлагат Android Automotive, като Ford и Mitsubishi скоро също ще възприемат операционната система.

Android Automotive OS Android Auto