Apple Maps ще се опита да догони конкуренцията с нови функции

Засега услугата на компанията не може да се мери с Google Maps и Waze

Apple CarPlay

Apple

Apple Maps е алтернативната услуга за навигация, която ИТ гигантът Apple разработва от няколко години. Тя е конкурент на Google Maps и Waze, като е внедрена в iOS (съответно iPhone и iPad) и макар с времето да става все по-добра, изостава значително от другите две приложения.

Apple иска да промени това и работи по нови технологии, които да помогнат. Наскоро компанията е подала документи за патентоването на нова система, съобщава Autoevolution.

За сега тя няма конкретно име, само едно дълго описание. То ни казва, че системата комбинира устройства и методи, които да сравняват и избират алтернативни маршрути за навигация. Именно това е силата на другите две приложения и особено на Waze – бързото калкулиране на алтернативни трасета според ситуацията.

В патента Apple обяснява, че технологията ще предлага алтернативни трасета на дисплея и ще показва накратко разликите между тях – дистанция, приблизително време на пристигане и други особености. След това потребителят може да избере от дадените предложения.

Системата ще дава три основни избора, като за тях ще има допълнителна информация, включително приблизителна цена на тол таксите, натоварване на трафика и т.н. Картите ще могат да показват и още подробности, включително потенциални инциденти по пътя, повече светофари и т.н., като тази информация ще зависи от наличните в системата данни, като ще се разчита и на сигнали от потребителите.

Шофьорът ще може да задава и свои критерии, по които да филтрира и персонализира допълнително подбора на маршрути. Поне патентът предвижда филтри до най-малкия детайл, като избягване не само на тол пътища, но и дори на мостове или тунели. Ще има и специална опция „красиви гледки“, като тогава ще се предлагат пътища с хубави пейзажи дори и да са по-дълги от останалите.

Apple спазва традицията да не коментира плановете си. През юни т.г. компанията има своята годишна конференция WWDC, когато може да обяви официално дали технологията е готова за внедряване в Apple Maps.

коли автомобили навигация технологии