Създадено за Volvo

XC40 Recharge е „първата копка” към изцяло електрическото бъдеще на Volvo

Моделът предлага над 400 км пробег на ток и сериозна мощност: 408 к.с. и впечатляващите 662 Нм въртящ момент

Volvo XC40 Recharge

Пресо Петров

Volvo XC40 Recharge

Н яма две мнения относно бъдещето на автомобила в Европа: то е електрическо. Volvo съзря това преди години, когато обяви стратегията си до 2030 г. да се превърне в изцяло електрическа компания. Междинната стъпка е 2025 г., когато половината от продажбите на шведската марка трябва да са на електрически автомобили, като стремежът е и за постигане на 40% спад на ъглеродния отпечатък в рамките на жизнения цикъл на един автомобил.

„Първата копка” на основите за изцяло електрическо бъдеще Volvo предприе с XC40 Recharge – първият изцяло електрически модел и първи член на електрическото семейство на марката - Recharge.

Моделът е електрическата версия на най-продавания SUV автомобил на шведската марка. Той е изграден на авангардната платформа Compact Modular Architecture, създадена от самото начало да бъде изцяло електрическа.

През тази година XC40 Recharge бе леко освежен, като отпред се открояват новите броня и решетка. Характерните предни адаптивни LED светлини се настройват автоматично спрямо трафика. Така те помагат на водача да вижда по-добре, като в същото време щадят другите участници в движението. Моделът се предлага с нови цветове вътре и вън, повече възможности за персонализация и нови тапицерии за салона.

Volvo

Но освен външността, един електромобил изпъква и с техническите си параметри. XC40 Recharge предлага напълно електрически пробег от над 400 км (по WLTP) с едно зареждане. Комбинираната мощност на двата електромотора е 408 к.с., а впечатляващият въртящ момент от 662 Нм идва мигновено, позволявайки много експлозивно ускорение от място (до 100 км/ч спринтът трае под 5 секунди) или междинно ускорение. Електромоторите се захранват от батерията с капацитет 78 kWh, монтирана под пода на автомобила. На бърза зарядна станция с мощност 150 kW батерията се пълни до 80% за 40 минути.

Volvo

Скандинавското елитарно и минималистично оформление на интериора е налице и в XC40 Recharge. Моделът предлага инфоразвлекателна система, разработена съвместно с Google и базирана на операционната система Android. Това означава, че водачът и пътниците могат да разчитат на Google Maps, информация за трафика в реално време и автоматичното пренасочване, които улесняват и оптимизират пътуването.

Google Assistant дава възможност да комуникират с Google, трябва просто да произнесете фразата „Hey Google“. Google Play пък осигурява възможността да ползвате приложенията и услугите, които могат да направят всяко пътуване по-забавно и удобно.

Пресо Петров

Към всичко това се добавят и актуализациите по въздуха, чрез които клиентът може безплатно да обнови инфотейнмънт системата си към последната версия на Android Automotive OS, Android™ 11. Ще получите достъп и до нови приложения в Магазина, включително навигация, зареждане и паркиране, като по-късно през годината се очаква да се добави и видео стрийминг.

Безкомпромисното отношение на Volvo към безопасността на пътниците може да се каже много, но ще изтъкнем само един факт, който говори сам за себе си. Volvo XC40 Recharge е първият изцяло електрически компактен SUV, получил престижната оценка TOP SAFETY PICK PLUS (TSP+) от Американския застрахователен институт за безопасност на пътищата (IIHS). Наградата превръща Volvo Cars в единственият автомобилен производител, който постига TSP+ за цялата си продуктова гама.

Volvo Volvo XC40 Recharge Волво