До края на годината BMW и Ford ще тестват твърдотелни батерии

Те ще им бъдат предоставени от Solid Power

твърдотелни батерии

iStock

Solid Power, една от компаниите, разработващи твърдотелни батерии за електромобили, обяви, че ще достави първите предсерийни батерии до края на годината, които BMW и Ford да започнат да тестват.

Дъг Кембъл, изпълнителен директор и съосновател на Solid Power, заяви, че компанията му подготвя пилотна продуктова линия, за да направи въпросните тестови батерии, като в същото време търси партньор за старт на серийно производство през 2026 г.

Един от перспективните партньори, казва той, е корейската SK Innovation, която изгражда съвместни заводи за производство с Ford в Тенеси и Кентъки.

“В дългосрочен план, ние не се стремим да сме производител на клетки”, казва Кембъл.

Той коментира още, че Solid Power има допълнителен капацитет да осигури и на други автомобилни производители тестови батерии, но отказа да навлезе в подробности.

Компанията, освен от BMW и Ford, набра инвестиции още от Hyundai и Samsung.

Кембъл е неясно, че работи в една изключително конкурентна среда, в която тестове на батерии с твърд електролит правят „големите момчета – групи като Toyota, Panasonic, Samsung, LG Energy Solution, Hyundai и CATL.”

Подобно на повече от тези компании, клетката на Solid Power разчита на твърд електролит на базата на сулфид, среда, през която литиеви йони протичат между положителни и отрицателни електроди по време на зареждане и разреждане.

Рискът от възпламеняване на клетките с твърд електролит е значително по-малка отколкото тези с течен електролит.

Кембъл казва, че клетките на Solid Power, които в момента използват богати на силиций аноди и никел-кобалт-манганови катоди, имат потенциала да задържат повече енергия - като по този начин осигуряват на електрически автомобили по-дълъг пробег - и струват по-малко от конвенционалните литиево-йонни батерии.

Друг много важен факт е, че Solid Power е проектирал своите твърдотелни клетки така, че да бъдат съвместими с настоящите литиево-йонни производствени процеси.

Ако тестовете на тези батерии минат успешно, BMW би могъл да представи тестови автомобил с твърдотелни батерии преди 2025 г.

Източник на статията: reuters.com

Solid Power твърдотелни батерии твърд електролит