5 необичайни технологии от Фестивала на идеите на Hyundai и Kia

Някои от тях може да стигнат и серийните коли

Мартин Дешев,
Hyundai шоурум

iStock

Д игиталните технологии вече не са „затворени“ само в смартфони, социални мрежи и компютри. Те са навсякъде, включително и в автомобилния бранш, който напоследък много активно се модернизира с всякакви идеи и технологии.

Hyundai и Kia са две компании, които полагат много усилия в тази сфера. Те имат и доста общи проекти, като преди дни проведоха и своя общ „Фестивал на идеите“, който организират от 2010 г. насам. 14-тото му издание беше сцена за представянето на множество идеи от служители на компаниите, като някои от тях привлякоха вниманието със своята необичайност или изобретателност.

Големият победил е екип Daisy. Той е направил система, която да помага на хора с увредено зрение да се качват на градски автобуси по-лесно. За целта в бастуна се внедрява сензор, който „говори“ с модул в автобуса. Когато двете са достатъчно близо, чрез вибрации в бастуна, човекът бива насочван към вратата на автобуса. Същевременно шофьорът получава известие, че има незрящ пътник и да изчака.

Втора награда е за Life Delivery. Екипът предлага използването на електрически коли, за мобилни екипи за диализа. Използван е Ioniq 5, като всеки автомобил с по-просторен интериор и V2L система, може да се пригоди. Вътре в него е добавено нужното медицинско оборудване, включително и за по-спешни процедури. Идеята е тези екипи да облекчат натоварването на болниците, както и да спестят време, тъй като пациентите ще могат и сами да се обслужват, а постоянна връзка с лекари и болници ще е налична за всеки случай.

Голямата награда в категорията за ситуации е на „Comfortable World for Expectant Mothers“. Тяхната идея е специални превозни средства за бременни жени. Колите ще могат да се поръчват под наем и ще имат специални интериори, които да са съобразени с нуждите на бременните. Това включва и най-малките детайли, включително регулируеми предпазни колани. Дори и воланите ще могат да се „скриват“, за да дават повече място за влизане и излизане. Здравни експерти, клиники и болници ще партнират с услугата, за да осигуряват нужните медицински грижи.

Екипът “Drunk Hunter” получава сребърна награда в тази категория. Неговата идея е изкуствен интелект, който предвижда и предотвратява шофирането под въздействие на алкохол. Системата сравнява нормалния стил на шофиране на шофьора, като взима предвид и дестинацията и други данни в реално време. Ако засече, че има риск шофьорът да е употребил алкохол, ще се свърже с полицията за превантивни действия, като освен това ще предупреждава пешеходците наоколо да внимават.

Подобна е и идеята на H-SOS. Този екип иска да използва наличните в колите сензори и оборудване, за да ги превърне в пазители на реда. Колите ще могат да се свързват в обща мрежа и да използват вградените си камери и сензори, за да следят за опасни ситуации. Когато такава бъде засечена, например крясъци на хора, експлозии или друго, колата ще активира системи за записване, ще сигнализира на полицията и ще изпраща видео и аудио записи на случилото се. Ще може и да включва фаровете и клаксона, за да привлече внимание. Системата ще има и функция да получава предупреждения от властите, за да знаят шофьорите в рисковия район да внимават.

Не е сигурно кои идеи ще бъдат реализирани. Компаниите отбелязват, че от този фестивал вече са се родили доста технологии, които се използват в реалните им коли. Например новата мулти конзола в Santa Fe е развитие на идея, която е била представена на фестивала през 2021 г.

технологии Kia Hyundai автомобили коли