Защо гумите са черни, въпреки че са направени от бял каучук

Пламен Георгиев,
бели гуми

iStock

Н якои неща изглеждат възможно най-естествени и логични. На никой не му хрумва да попита защо тревата е зелена, небето синьо, а гумите черни. Но ако човек задълбае малко повече, излизат доста интересни факти.

При гумите нещата изглеждат доста очевидни. Основният продукт за изработването им е каучук, който се вулканизира. Естественият му цвят е тъмно бял, със сигурност не и черен. Тогава?

Снимки на автомобили от края на XIX и началото на XX виждаме автомобили с бели гуми. Такива все още може да бъдат в музеи и днес. Явно не винаги гумите са били черни.

Това е така. В зората на автомобилната ера повечето автомобилни гуми, мотоциклетни и велосипедни гуми са светли, както подобава на каучуков продукт. Разбира се, по време на употреба гумите се цапат и потъмняват.

Масовото „почерняне“ на гумите в етапа на производство не се случва по естетически причини. Всичко се дължи на находчивостта на инженеринга, който се развива постоянно.

Всъщност характеристиките на белите гуми не отговарят на изискванията на автомобилните производители. Когато не са загрети, те са много твърди, но когато температурата се увеличава по време на движение, стават прекалено мека. А такива характеристики въобще не са удачни за автомобилите и за надеждността на гумите.

В началото на XX век производителите на гуми откриват, че обикновените сажди, добавени към каучуковата смес, значително подобряват свойствата на гумите. Експлоатационните характеристики на гумата се подобряват, най-вече реагират по-малко на температурни промени, стават по-устойчиви на износване и експлоатационният им живот се увеличава значително при минимални разходи. Много бързо добавянето на компонент от сажди към каучуковата смес става обичайно и гумите се превръщат от черни в светли.

За тези, на които им липсват белите гумите, също има решение. През 1934 г. Ford Motor Company е първата в историята, която предлага гуми с бял борд. Тази платена опция - първите купувачи трябва да платят допълнително $11,95 за гуми с бели бордове – става моментално хит. В следвоенния период гумите с бял борд стават почти задължителен атрибут на спортните и скъпи автомобили.

Но нищо не е вечно. Постепенното намаляване на профила на автомобилните гуми доведе до неизбежното – на съвременните спортни автомобили просто не остана място за бели бордове.

гуми бели гуми каучук