Възмездие: 1 година затвор за тунинг на дизели, бълващи кълба дим

Заради огромните кълба дим, бълвани от пикапите, собственикът на тунинг ателието ще трябва да плати и сериозна глоба

пикап пушек дизел

iStock

П рез последните години по пътищата в САЩ тече една „забавна” игра: изпреварваш автомобил Tesla и го обгазяваш с огромно количество черен пушех от ауспуха на голям пикап. Оптималният ефект се постига, когато двигателят е тунингован и е премахнат филтърът за твърди частици. Супер популярната модификация Rolling coal се състои в модификация на контролния блок на двигателя, който подава повече гориво и така изведнъж през ауспуха се бълва огромно количество пушек.

Един от тунерите, предлагащ тази екстра, е Spartan Diesel, а собственикът му току що бе осъден от съда в Хендерсонвил на 1 година затвор именно заради тази „екстра”.

Между 2008 и 2017 г. Матю Сидни Джоудж и неговата Spartan Diesel е модифицирала и продала 14 000 тунинг пакета, които увеличават мощността на двигателя за сметка на чистия въздух, твърди прокурорът.

Обикновено тънингът се концентрира в добавяне на допълнително налягане в турбината и оптимизиране на захранването с гориво. Тук нещата отиват по-далеч: премахват се дизеловите филтри за твърди частици и EGR, за да се постигне повече мощност. Резултатът е много по-мръсни автомобили от тези, допустими от ЕРА.

За това престъпление Джоудж ще излежи 1 година и един ден в затвор, а след това ще е три години ще трябва да се отчита на надзорник, като първите шест месеца ще е под домашен арест. Той ще трябва да заплати и глоба в размер на $1,3 млн. на ЕРА и $1,2 млн. на данъчните служби за неплатени данъци.

Според изчисления на ЕРА, по пътищата в САЩ се движат около половин милион пикапа с подобни „подобрения”. Сами може да видите как част от собствениците им се забавляват.

любопитно автомобили пушек дизелови братя Spartan Diesel пикапи тунинг