Във Виетнам изчезват хора, критикуващи VinFast

Есть человек — есть проблема

Пламен Георгиев,
VinFast

Getty

Х ората не обичат критиката, но във Виетнам комунистическите времена явно не са отминали. Става ясно, че местният автомобилен производител не обича да бъде критикуван.

През декември изчезва учителят Сони Тран, който е доста активен с критиките си в социалните мрежи по адрес на Vingroup. Той публикува съобщения на тема производство и финансови въпроси на VinFast, както и за връзките с индийската Tata Technologies. Но в един момент спира да отговаря на коментари. Потребители в социалните мрежи се опасяват за живота на Тран.

Най-големият автомобилен производител във Виетнам е частна компания, но за интересите й се грижи държавата. В своите постова Тран твърди, че индийската Tata Technologies е взимала по-голямо участие в разработването на автомобилите, отколкото е официалната позиция на VinFast. Той обвинява компанията и в лъжи за доходите на VinFast. Сведения той черпел от публикуваните финансови документи.

И тук се намесва „чл. 333“, който позволява на властта да обвини всеки за „злоупотреба със свободата на словото с цел да накърни интересите на държавата, организациите и лицата“.

Съобщава се, че в средата на декември трима полицаи са задържали Тран в кафене. До днес от него няма след в социалните мрежи, където е бил супер активен.

За инцидента с Тран от VinFast казват, че нямат право да се намесват във въпроси от юрисдикцията на властите. Един съдебен документ гласи, че Тран е бил призован от Министерството на обществената сигурност, „за да отговори на въпроси, свързани с жалбата на Vingroup“.

Източник на статията: insideevs.com

VinFast виетнамски автомобили