Когато очакванията и реалността се разминат с много: вложени $8,2 млрд. за произведени 93 000 коли

Най-богатият виетнамец е много, много далеч от очаквания бум, който мнозина смятаха, че ще направи с VinFast

VinFast

Getty

П хам Нхат Вуонг е виетнамецът, който реши да повтори успеха на Илон Мъск. Съоснователят на PayPal реши, че с VinFast ще може да копира отчасти успеха на Tesla, но за момента е на нивото, на което са Джеймс Дайсън, собственикът на компанията за домакински уреди Dyson; Джия Юетинг, основател на Netflix of China; Хуи Ка Яан, строителният магнат зад China Evergrande Group. И тримата са потопили милиарди в електромобили, но никое от тези начинания не е успешно.

Поучителен е случаят с Faraday Future, която в момента се разследва от U.S. Securities and Exchange Commission. За осем години Джия Юетинг изгори над 3 млрд., но не постигна нищо.

Но къде са $3 млрд., къде са вложените до момента $8,2 млрд. във VinFast, доставила до момента мизерните 93 000 автомобила и 162 000 е-скутера! Вуонг не успя да изкара VinFast на борсата преди година, забави плановете си да листва компанията в U.S. Vingroup JSC — конгломератът на виентамеца от фирми за жилищни сгради, хотели, болници и търговски центрове. Но пък за шест години наля колосалните над $8 млрд. в нея, за да извади мижав брой коли.

Компанията планира старт на доставките на VF 8 с по-голям пробег в САЩ този месец, но това не изглежда като никак лесна задача на този пазар. Освен това компанията ще трябва да вложи сериозни пари за реклама, за да запознае клиентите с продукта.

Вуонг (54 г.) е най-богатият човек във Виетнам, нетното му богатство се изчислява на $3,9 млрд., показва Bloomberg Billionaires Index.

Той започва собствен бизнес, докато следва в Москва, но напуска Русия с дълг от $40 000. След това прави нудъли в Украйна и ги продава на Nestle.

След като основава VinFast, Вуонг говори открито за амбицията си да продава автомобили в САЩ и за готовността си да похарчи до $2 млрд. от собствените си пари, за да постигне тази цел.

Миналата година VinFast направи доста заглавия, но за момента оставаме само с тях. Дори Джо Байдън прие с отворени обятия новината, че компанията ще строи завод в САЩ за $4 млрд. Да видим дали това ще се сбъдне.

Източник на статията: autonews.com

VinFast милиардери богаташи провали любопитно електромобили виетнамски автомобили