Видео: Влекач постави рекорд по за най-прецизни маневри на две гуми

И големите камиони могат да „танцуват“

Мартин Дешев,
камион влекач

, Guinness World Records

камион

С викнали сме влекачите да бъдат едни големи и тромави машини, които с лекота се справят с големи и тежки товари. Това обаче не означава, че тези камиони не могат и да „танцуват“.

Една от популярните автомобилни каскади е шофирането на две странични колела. 43-годишният каскадьор Марко Давид Жиони показа, че и големите камиони могат да го направят. И при това да поставят рекорд маневриране, съобщава The Drive.

Рекордът е официален и сертифициран от „Гинес“, които публикуват и видео доказателството. Жиони е използвал камион на Renault, като целта е да мине на две гуми през пролука с ширина 380см., като трябва да измине и поне 10 метра и да спре на 4 гуми след препятствието.

По камиона не изглежда да има модификаци. Жиони има право на три опита, като не успява с първите два.

Балансирането се оказва доста трудно, тъй като и гумите и джантите също са стандартни. Освен това и самият влекач е с доста непропорционално тегло и форма, която допълнително затруднява балансирането.

Все пак Жиони се справя на третия опит, като успява да задържи камиона въпреки много острия ъгъл на наклон. Той споделя, че най-важно е било внимателното боравене с педала за „газ“, тъй като именно това е предизвикало нестабилността на първите два опита.

автомобили камиони рекорд влекачи