В завод на Alfa Romeo стачкуваха заради… мръсни тоалетни

Хората се оплакват и от недостатъчно отопление, въобще… защитават си правата

Alfa Romeo Tonale

, Alfa Romeo

Alfa Romeo Tonale

П ерсоналът в завода на Stellantis в Южна Италия е намалил производството на Alfa Romeo Tonale и Fiat Panda, протестирайки срещу работните условия.

Автомобилното подразделение на профсъюза Fiom разкри, че работниците в Pomigliano d’Arco край Неапол са спрели работа за два часа преди дни, в своя трети пореден ден на протести. Работниците са разтроени от мръсните тоалетни, недостатъчното отопление и липсата на работно облекло.

“Заводът е мръсен и тоалетните смърдят,” заявява водачът на профсъюза Симоне Маринели пред Bloomberg. Служителите недоволстват и от облеклото, липсва, износено, чака се с месеци, за да им сменят старото.

Концернът не приема доводите на служителите си, но напрежението върху него идва и от Франция. Там шефът на профсъюза CFDT заявява, че Stellantis не е направил адекватни инвестиции, за да подобри условията във френските заводи.

“Често тоалетните са затворени, няма сапун, тревата отвън не се коси,” коментира Кристин Вирасами. „През лятото липсват вентилатори и в заводите става задушно.”

Тези протести се случват два месеца, след като Stellantis обяви планове да съкрати до 2000 работни места в Италия тази година. Това се равнява на около 4,3% от общо 47 000 служители в страната. Повечето от съкращенията ще са на служители, които не са заети директно в производството. Причината са електромобилите, тъй като за производството им са необходими по-малко служители.

стачка Stellantis