Stellantis ще произвежда електрически летящи таксита

Концернът обединява сили със стартъпа Archer, ще се включи в производството на неговото електрическо летящо такси с вертикално излитане и кацане в САЩ

Пламен Георгиев,
Archer eVTOL

Archer Aviation

Stellantis ще се включи в производството на електрическото такси с вертикално излитане и кацане на Archer Aviation, което трябва да започне в щата Джорджия през 2024 г.

Като допълнителен знак за своя ангажимент, Stellantis ще предостави до $150 млн. собствен капитал за потенциално теглене от Archer по негово усмотрение през 2023 г. и 2024 г., в зависимост от постигането на определени бизнес цели. Stellantis ще увеличи и дела си в Archer чрез закупуване на акции на борсата.

Плановете на американския стартъп са да имат 6000 работещи eVTOL до 2030 г., които да извършват въздушни такси услуги на къси разстояния.

Захранването на Midnight е поверено на шест независими батерии, всяка една от които захранва два електромотора. Витлата (по 5) на шест от моторите са наклонени, а витлата (по 2) на другите шест са фиксирани.

Archer Aviation

Въздушното е-такси с вертикално излитане и кацане може да превозва петима човека (1+4) на максимално разстояния 160 км и максимална скорост 240 км/ч. Все пак целта е Midnight да извършва редовни полети на разстояние от 35 до 80 км.

Предполага се, че ще се използва най-често на разстояния до около 30-ина километра, като може да изпълнява такива курсове само с около 10 минути зареждане на батериите между тях.

Адам Голдстийн, съосновател и изпълнителен директор на Archer, казва, че цената на превоза с неговия eVTOL ще е съпоставима с цената за превоз с автомобилно такси, но може дори да поевтинее с разрастване на мрежата от такива услуги. Миналият месец от Archer дояде новината, че 10-минутен полет от Манхатън до летище Newark в Ню Джърси може да струва $100 на пътник.

Сред другите инвеститори в Archer е United Airlines, поръчали 200 броя Midnight.

Първата фаза от производствените планове предвижда капацитет от 650 броя годишно, а втората фаза – до 2300.

летящо такси самолет EVTOL Archer Archer Aviation Stellantis