Стана ясно на кого Илон Мъск дари $5,7 млрд. в края на 2021 г.

Оказа се, че не е такъв филантроп, за какъвто бе изкаран тогава, защото милиардите са отишли в неговата фондация

Пламен Георгиев,
Илон Мъск

Getty Images

Р еципиентът на над 5 млн. дяла в Tesla бе загадка до момента, която намери своето логично развитие. А то е, че всяка загадка бива разбулена. Както предава Carscoops, позовавайки се на Bloomberg, в края на 2021 г. Илон Мъск е прехвърлил акциите на стойност $5,7 млрд. на Musk Foundation.

Данъчни документи разкриват, че Musk Foundation е притежавала активи на стойност $9,4 млрд. в края на 2021 г. Главният изпълнителен директор на Tesla дари акции на стойност $5,74 млрд. на неназована благотворителна организация през ноември 2021 г. след спор с Бърни Сандърс и Елизабет Уорън относно предложения данък върху богатството. Тогава Мъск неназова организацията, на която дари акциите/парите.

А след всички скандали, които съпровождат името на Мъск през последните месеци, този факт ще налее допълнително масло в речника на всички негови критици.

Musk Foundation е дарила приблизително $160 млн. на организации с нестопанска цел през миналата година. Те включват дарение от $55 млн. за детската болница St Jude в Мемфис; $54 млн. са насочени към фондация X Prize, с която Мъск си партнира през 2021 г., за да предложи награда за иновативни проекти за намаляване на въглеродния отпечатък. Неговата фондация е дарила още $4 млн. на Future of Life Institute, който се фокусира върху намаляването на рисковете от изкуствения интелект и биотехнологиите.

Така излиза, че от актив на стойност $9,4 млрд., за дарения са отишли под 2%. Тогава на преден план излиза заключението, че филантропът Мъск е направил това дарение, за да намали дължимия от него данък, който самият той определя като най-големия в историята на САЩ.

Подробностите за дарението на Мъск на собствената му благотворителна фондация дойдоха малко след като предприемачът загуби титлата си на най-богатия човек в света от Бернар Арно, съосновател, председател и главен изпълнителен директор на LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton SE. Това стана, след като акциите на Tesla паднаха за пореден път. През последната година те са загубили 50% от стойността си, като са загубили почти 29%, откакто той закупи Twitter.

благотворителност Илон Мъск