Шофиране с превишена скорост? Това може да отиде в историята

Калифорния иска този казус да бъде решен с вградена в автомобила технология. Ако мярката се окаже успешна…

знак табела максимална скорост

iStock

К алифорнийски сенатор предлага проектозакон, който, ако бъде приет, ще позволява на автомобилите да превишават ограничението на скоростта само с 10 мили/ч (16 км/ч).

Някои анализатори наричат това предозиране, други – логична стъпка за подобряване на безопасността.

Сенаторът зад тази инициатива се нарича Скот Уейнър, неговото предложение включва оборудването на автомобилите с изкуствен интелект (AI), който може да разпознава и налага ограниченията на скоростта.

Макар към момента да липсва конкретика как тази технология би работила, трябва да отбележим, че много модерни автомобили имат ограничители на скоростта за ограничаване на тяхната максимална скорост. Друг е въпросът дали шофьорът го активира, то си остава негово решение.

Предложението, което би засегнало продажбите на нови автомобили от 2027 г. насетне, изисква колите да са с GPS технология и камери за засичане на ограничителните знаци. Тази технология ще издава различни предупреждения към водача, който, ако не реагира, ще се намесва.

Трябва да се отбележи, че това предложение трябва да измине много дълъг път, преди да се превърне в закон, ако въобще стигне до тази фаза. Но също така може да коментираме, че ако този експеримент се окаже успешен, няма да е чудно да засегне и други щати, да не говорим за други континенти. Европейският е потенциален кандидат, в Брюксел обичат да се занимават с подобни казуси.

максимална скорост превишена скорост