Шефът на Mercedes е заработил по-малко през 2022 г.

Това на фона на много по-високата печалба на марката спрямо 2021 г.

Ола Калениус

, Mercedes-Benz

Ола Калениус

Ш ефът на Mercedes Ола Кaлениус е спечелил по-малко пари като заплата през 2022 г., спрямо 2021 г., съобщи компанията, цитирана от ДПА и БТА.

Но няма да го мислим Калениус, тъй като разликата е нищожна, а той пак е прибрал над 6 милиона - 6,11 млн. евро, спрямо 6,14 млн. година по-рано.

Възнаграждението е било разделено основно на фиксиран компонент от 1,73 милиона евро и променлив от 3,86 млн. евро. Той зависи от постигането на определени цели и частично се изплаща със закъснение.

Така главният изпълнителен директор е спечелил значително повече от колегите си в изпълнителния съвет, чиито заплати са били в диапазона между 3,1 и 3,6 милиона евро.

Благодарение на все по-силния акцент към луксозните модели и увеличението на цените компанията е постигнала значително по-голяма печалба спрямо 2021 г.

Консолидираният резултат е бил 14,8 милиарда евро. Това е с една трета повече, отколкото през предходната година, ако се вземат предвид само продължаващите операции.

Допълнителната печалба от милиарди евро, дължаща се на отделянето на бизнеса с камиони Daimler Truck, е увеличила печалбата на групата до над 23 милиарда евро през 2021 г. Приходите са нараснали с 12 на сто до 150 милиарда евро през 2022 г.

печалба приходи заплата Ола Калениус Mercedes-Benz