Tesla вероятно ще се откаже от завод за батерии в Германия

Причината е планът за субсидиране на електромобилите в САЩ, което кара Илон Мъск да промени първоначалния си план

Пламен Георгиев,
Tesla Model 3

Getty Images

Tesla поставя на „трупчета” плана си да построи завод за батерии в Германия, тъй като програмата за субсидиране на електромобили в САЩ променя играта. Това съобщава Wall Street Journal, цитиран от Autonews.

Производството в Грюнхейде, Берлин, набира скорост. Капацитетът за производство на Model Y трябваше допълнително да бъде подсилен от изграждането в близост на завод за батерии с годишен капацитет 50 GWh.

Но администрацията на Джо Байдън промени коренно правилата на играта, заради което втори завод на Tesla в Германия вероятно няма да се осъществи.

Вероятно той ще бъде построен в САЩ, за да може автомобилите Tesla без проблеми да се класират за субсидията в размер на $7500. Inflation Reduction Act (IRA), който стана закон през август, постановява, че субсидията ще се дава на електромобилите, частите от които и самите те са американско производство. Същият план предвижда също субсидия от $35 на kWh за всяка клетка, произведена в САЩ.

Допълнителен фактор Tesla да промени първоначалните си планове е огромният скок на тока в Европа.

В същото време доставчика на батерии за Tesla, LG Energy Solution, обяви през юли, че оглежда терени в Европа за нов завод за батерии.

батерии Германия Tesla