Колко е броят на автомобилите в света през 2023 г.

Този въпрос е доста сложен, все едно човек да се опитва да отговори на въпроса колко е броят на животните на Земята, но все пак има статистика и данни. Опираме се на тях

Пламен Георгиев,
задръстване

iStock

К азват, че парите карат света да се върти, но дали това не го правят автомобилите? Броят на колите по света се увеличи драматично през последните две десетилетия въпреки световна пандемия и две рецесии. И така, да се опитаме да отговорим на основния въпрос: колко са колите по света?

Преди 14 години за отговор се е смятала цифрата 1 млрд. Но оттам насетне производството се умножи драстично, надеждността също. Това доведе до много повече коли по пътищата, нови и стари.

За да е ясно, никой в света няма точен отговор, но анализаторите от Hedges & Company правят изчисленията си, че по света има около 1,47 млрд. автомобила!

Компанията прави разбивка и на броя автомобили по континенти. Логиката казва, че най-големият брой трябва да е в Северна Америка и САЩ, но не. Най-много коли има в Азия – цели 543 млн., като в Китай регистрираните автомобили през 2022 г. са били 415 млн.

Второто място е за Европа с 413 млн., Северна Америка – 358 млн.

След като знаем броя на населението на планетата (около 8,1 млрд.) и броя на автомобили, то може да се направи простата сметка, че на 6 човека (5,75 за да сме точни) се пада един автомобил. Сметната по друг начин, сметката показва, че има достатъчно коли за само 17% от населението. Но това далеч не означава, че 17% от населението притежават автомобили.

Въпреки че Китай (1,43 млрд. население) има най-голям брой автомобили по пътя, въпросните 415 млн. коли в страната значат, че на 3,5 човека се пада кола. Ако се вземе останалата част от континента, то в Азия на 1000 човека се падат 140 автомобила.

Най-висока концентрация на автомобили спрямо броя на населението има в Северна Америка: 710 на 1000 човека. В САЩ е имало почти 278 млн. регистрирани коли през 2021 г., които са разпределени между 332 млн. жители. Това прави грубо 1 автомобил на 1,2 човека, почти три пъти повече спрямо Китай.

В Европа съотношението е 520 автомобила на 1000 човека, в Южна Америка – 210 на 1000.

Източник на статията: thedrive.com

автомобили в света статистика нови коли любопитно автомобили брой автомобили