Това е най-скъпият автомобил в света

Този Mercedes-Benz 300 SLR „Uhlenhaut Coupe” е продаден на таен търг за феноменалните 135 млн. евро

Mercedes Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe

, Mercedes-Benz

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe

А ко участвате случайно в „Стани богат” и Михаил Билалов ви попита: „Кой е най-скъпият автомобил в света”, спокойно бихте могли да му отговорите Ferrari 250 GT 1962. Това е официалното към този момент. Но вече е сигурно, че цената от $48 млн. за 250 GT вече е счупена.

Това е направил Mercedes-Benz 300 SLR „Uhlenhaut Coupe”, който вече е най-скъпият автомобил в света, продаден на таен търг. Платената цена за автомобила е 150 млн. евро.

Преди да дойде официалното потвърждение от Mercedes, инндиректно потвърждение на това идва от IMSA (International Motor Sports Association), която в сряда излезе със следния пост: „Рекордът за най-скъп автомобил, продаван някога, вероятно е счупен, без на хоризонта да се вижда Ferrari.”

Mercedes-Benz

Оригиналът 300 SLR печели всяка титли през 1955 г., от „Миле Миля” до „Тарга Флорио”, а легендарният сър Стърлинг Мос печели Sportscar Championship същата година. За сезон 1956 г. Daimler-Benz прави два улични екземпляра на 300 SLR – 300 SLR Coupe, който по-късно печели прозвището 300 SLR Uhlenhaut Coupe. Смята се, че един от тези автомобили е продаден на таен търг.

Победната серия на 300 SLR би могла да продължи и през 1956 г., ако не се случва един от най-трагичните инциденти в историята на моторния спорт в Льо Ман, където в ужасяваща катастрофа умира пилотът Пиер Левег и 83 зрители, ранените са 180.

Mercedes-Benz 300 SLR Coupe печели прозвището Uhlenhaut Coupe, след като ръководителят на тестовия департамент, Рудолф Ухленхаут, взима един от двата готови автомобила за фирмен автомобил.

Разказва се, че Ухленхаут, закъснявайки за среща, атакува аутобана от Мюнхен за Щутгарт, стигайки до крайната си дестинация за малко над един час. Дори днес тази дистанция отнема около два и половина часа.

любопитно автомобили най-скъпият автомибил в света Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe Mercedes-Benz