Диамантите са вечни - Renault почете юбилея на една икона

Това е дизайнерско изпълнение в един екземпляр в чест на модела 5. И е на електрическо задвижване

Renault 5 Diamant

Renault

И злишно е да се коментира значението на Renault 5 за историята на френската марка, а и въобще за автомобилостроенето. Той се появи през 1972 г. и само първото му поколение продаде над 5 милиона броя до 1984 г.

Както се вижда, тази година се навършват 50 лета. По този случай марката реши да почете един от най-популярните си и до днес модели с дизайнерска студия в един екземпляр, наречена 5 Diamant.

Тя е поверена на дизайнера Пиер Гоналон, който е направил това, което виждаме тук. И нека започнем оттам, че логото е диамантено. А автомобилът - електрически.

Renault

Поставена му е трислойна боя със златни пигменти върху розова основа, върху която има матиран лак. Подобните на скъпоценни камъни фарове и задните светлини придават на Renault 5 Diamant нестандартен външен вид. А джантите са адаптирани от Alpine и се отличават със слънца по средата.

Дръжките на вратите тематично са превърнати в пресечени сфери. Предавателният лост и механизмите за прозорците имат подобен вид. Тези елементи са покрити с месинг, позлатен с бледо злато и неръждаеми материали. Воланът е направен от рециклиран мрамор, използван и за отделението за вещи.

Renault

В концепцията са поставени три цифрови инструментални циферблата, показващи скоростта, заряда на батерията и времето. Освен това има скенер за пръстови отпечатъци за отключване на вратите.

Гоналон е поставил в Renault 5 Diamant специален отвор в средата на арматурното табло за смартфон, който така служи като информационно-развлекателна система на автомобила.

Renault

Юбилеите са хубаво нещо, а хубаво е също така да познаваме историята, но Diamant ще остане единствен по рода и освен всичко изредено по-горе - с плат от конски косми на арматурното табло.

А идва електрическо Renault 5, както сме ви информирали. Производството е планирано да започне през 2024 г., когато новият модел ще замени Zoe, а по-малък R4 също е планиран като базово ниво в гамата на “Режията”.

Alpine вече представи по-гореща версия на по-големия хечбек, който се очаква да излезе на пазара около средата на десетилетието с по-спортен стил и вероятно по-голяма мощност.

Renault

Renault 5 Prototype Renault юбилей Porsche дизайнерска концепция Renault 5 Diamant